Val 2022 Publicerad 11:59, 20 april 2022

• Valkampanjarbetade i Krokhöjden • Första dagen på jobbet för nya oppositionsrådet Johanna Kvist

– Dig känner jag allt igen!

NVP var med när överraskade Krokhöjdenbor fick samtala med statsminister Magdalena Andersson på tisdagskvällen — då hon kom till Nacka och knackade dörr ihop med lokala socialdemokrater.

Alla som öppnade blev förvånade, men alla kände igen statsministern när hon tillsammans med nya oppositionsrådet Johanna Kvist ringde på dörren – ihop med ett stort gäng kampanjarbetare, journalister och Säpovakter.

– Det här är Johanna Kvist, nytt oppositionsråd för S i Nacka. Jag snodde ju med mig Khashayar (Farmanbar) till regeringen, presenterade statsminister sin mindre igenkända dörrknackarkollega.

Det jag saknar med att bo på Sagerska är att man inte träffar några grannar med hundar.

Statsministern ville framför allt berätta om regeringens nya förslag om höjd garantipension, men hon ställde även frågor om vad personerna, företrädesvis pensionärer, i Krokhöjden ville veta och berätta. Hon fick bland höra om Skurubroavgifter, men fick också mycket beröm.

– Jag kommer nog aldrig att rösta på sossarna – men jag gillar och har stor respekt för dig, sa Christer Müller, den första som öppnade dörren.

Hans fru Birgitta, däremot, hade statsministern och oppositionsrådet på sin sida.

– Jag har alltid röstat rött och har försökt omvända min man.

På granntomten stod Tobias Frisk och hjälpte pappa Kenneth med att bygga en liten veranda. Ett bygge som statsministern tittade till.
– Hon var trevlig. Lite överraskande möte måste jag säga, sa Tobias och skrattade.

Den lilla dörrknackarturnén verkade uppskattas av Krokhöjdenborna. Någon sa ”dig beundrar jag”. ”Det viktigaste nu är säkerheten, landets säkerhet”, inflikade någon annan.

Till sist kom Annelie Haglund, med barnen Alva och David och hunden Haddock, gående.

– Vad heter du?, undrade David.

– Magdalena. Vad heter ni? Och vilken fin hund. Det jag saknar med att bo på Sagerska (statsministerbostaden) är att man inte träffar några grannar med hundar.

Johanna Kvist, nytt oppositionsråd för S i Nacka, fick en spännande första dag på jobbet.

– Det här med valarbete kan jag. Annars har jag varit på en del möten, bland annat för att förbereda den här kvällen, och flyttat in i vårt kansli i stadshuset, sa hon till NVP.

Statsministern, som bott i Nacka i många år, som överdirektör på Skatteverket, som statssekreterare på finansdepartementet och som finansminister, tog både mediabevakningen och samtalen med Krokhöjdenborna med ro.

– Här känner jag mig hemma, och jag gillar att kampanjarbeta. Den här gatan påminner en del om mitt område hemma, sa Magdalena Andersson mellan dörrknackningarna.

Saknar du Nacka och Duvnäs utskog, och kommer du hem ibland?

– Visst saknar jag mitt hus, men jag får inte berätta om och när jag är hemma, sa hon, tittade mot Säpo-vakterna och lade till:

– Jag saknar Cirkusparken och naturen.

I dag var det budgetpresentation – och du var inte i centrum för första gången på åtta år. Istället är du här i Krokhöjden. Hur känns det?

– Man måste ha tid för valarbete under ett valår, och det är naturligt att kampanja på hemmaplan. Men jag måste ju åka till andra platser också – så mycket som mitt ämbete tillåter. Budgetpresentationen är inte mitt bord längre, och jag vill inte göra som Göran Persson, att lägga sig i.

TV: Här är Magdalena Anderssons politiska karriär

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x