Val 2022 Publicerad 15:03, 10 augusti 2022

• Thorulf Empfevik, SD: ”Ska man styra en kommun måste man veta hur man skyltar”

Enligt reglerna bör valaffischer inte sättas upp närmare än 75 meter från vägkorsningar och cirkulationsplatser. Men affischer från både Socialdemokraterna och Moderaterna sitter precis intill rondeller och korsningar.
– Ska man styra en kommun, så måste man veta hur man skyltar, säger Thorulf Empfevik, SD.

I början på veckan satt affischerna från S uppe vid in- och utfarterna till rondellerna vid Grantomtahallen, Ålstäket och Grisslingebadet.

SD:s förstanamn Thorulf Empfevik reagerade och kontaktade länsstyrelsen för att höra vad som gäller.

Det visade sig att ett av villkoren för att sätta upp valaffischer är att de inte placeras i kurvor, cirkulationsplatser eller så att sikten skyms för förare. Affischerna ”bör placeras minst 75 meter från vägkorsningar och cirkulationsplatser”, står det i länsstyrelsens beslut om tillstånd för valaffischer.

– Ska man styra en kommun, så måste man veta hur man skyltar och borde kunna följa lagen, säger Thorulf Empfevik.

När NVP hör av sig till Hedda Fredmark, politisk sekreterare för S, känner hon inte till den felaktiga affischeringen och ber att få återkomma. Nästa dag skickar hon bilder på att även M har satt upp plakat nära korsningar och rondeller.

– Vi, och uppenbarligen också M, har utgått från vad som varit tillåtet för affischering i tidigare valrörelser, säger hon och tillägger:

– Att SD inte har påtalat att även M:s skyltar sitter fel tycker vi är märkligt. Men det är ingen överraskning att SD vill hindra oss från att nå Värmdöborna med våra budskap.

Har ni tagit ner affischerna nu?
– Vi har gjort en rekrunda efter det här tipset, så nu ska vi ta ner de som sitter fel, säger Hedda Fredmark till NVP på tisdagen.

Inte heller Markus Markus Schill, valledare för M i Värmdö, känner till det egna partiets affischering nära kurvor och rondeller när NVP ringer. Lite senare skriver han i ett mejl att han anser att M inte brutit mot några regler.

– Så vitt jag vet är alla våra affischer placerade enligt skall-kraven i tillståndet. Skall-kraven är att affischer inte får vara i rondeller, i kurvor eller i övrigt så sikten skyms eller medför trafikfara. Då det står ”bör” ska det ses som en rekommendation från länsstyrelsen. Om det skulle bli skall-krav skulle det omöjliggöra för affischering i nästan hela kommunen, skriver han.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x