Val 2022 Publicerad 04:06, 12 september 2022

• Deshira Flankör: "Jag har aldrig varit så nervös"

Det blev en riktig valrysare i Värmdö även i 2022 års val. I nuläget saknar Värmdö en tydlig majoritet. S ser ut att gå starkt framåt i de preliminära valresultaten, medan Majoritet för Värmdö och särskilt M tappar mandat.

Det blev — precis som 2018 – en riktig rysare till valnatt. När klockan passerat ett och 27 av 28 valdistrikt var räknade saknade Värmdö än en gång en tydlig majoritet.
Det röda blocket är nu lika stora som det borgerliga (utom MP) båda blocken har 21 mandat.

Men vid denna upplagas pressläggning är mandatfördelningen hypotetisk, eftersom den inte är helt klar. Bland annat saknas förtidsröster och uppsamlingsdistrikt, därtill har partier som betecknas ”övriga partier” chans till mandat.
S ser ut att öka kraftigt jämfört mot valresultatet 2018, och får fyra nya mandat. Även V får ytterligare ett mandat.
– Det är väldigt tydligt att vi går framåt, vilket är glädjande. Jag är tacksam för alla som röstat på oss. Men resultatet behöver analyseras, sa Carl Kangas, S, oppositionsråd.

Samtidigt tappar sittande majoritet, Majoritet för Värmdö, preliminärt fem mandat. Bara KD lyckades behålla sina mandat. M, som preliminärt är de stora förlorarna, tappar två mandat, C och L tappar varsitt mandat, liksom MP.
– Jag vet inte om det är en rikstrend eller lokal trend, men det är bara att vara lyhörd och fundera, det finns inte så mycket mer att göra. Vi har fokuserat mycket på vår politik, vad vi gjort och vad vi vill framåt. Jag har kollat med andra kommuner, och i flera kommuner går S ganska starkt framåt, det kan vara en rikstrend, en Magdalena-effekt. Det är en spontan känsla, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande.

SD behåller sina sju mandat men ökar något procentuellt.

Stora vinnare är kategorin ”övriga partier” som fick 3,9 procent och kan komma att få ett eller två mandat. Men under valnatten gick det inte att se vilka av de nya partierna Skärgårdspartiet, Mitt parti Värmdö, Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling som fick dessa mandat.

Tidigare på kvällen var stämningen på topp hos SD som firade sin valvaka på restaurang Lillplogen i Hemmesta. Det bjöds på oxfilé, toast Skagen och pannacotta.
– Det blåser vindar åt vårt håll. Sverige är på väg att förändras, sa Lise Empfevik, femte namn på listan.

SD har inte knackat dörr men däremot stått i köpcentrumen och varit aktiva i sociala medier. Gruppledaren Thorulf Empfevik tror tre frågor kan vara avgörande för partiets ökning.
– Det har hänt mycket i samhället sen det senaste valet, så jag tror vi kan öka. Jag tror vi kan få 11 mandat. Vi vill inte ha trefilslösningen genom Hemmesta, vi vill ha bättre integration och stopp på byggandet före infrastrukturen är löst.

Stämningen var lite mer dämpad på S valvaka på pizzeria/kafferosteri Kersh där det bjöds på pizzabuffé och kaffe.
– Vi är jättestolta över vår valrörelse och våra otroligt fantastiska valarbetare. Ikväll kom 50 personer och alla har gjort någonting. Nu följer vi med spänning de lokala siffrorna nu när väljarna sagt sitt. Vi känner stor ödmjukhet inför vad väljarna sagt, sa Carl Kangas, S.

Partiet har arbetat mycket med direktkontakt med väljarna, både genom att knacka dörr och stå i köpcentrumen. Skola, framkomlighet och äldreomsorg är frågor många Värmdöbor lyft.
– Vi har haft över 11 000 samtal, i alla kommundelar, och väldigt mycket dörrknackning. Bara i dag har vi varit i Hemmesta, Stavsnäs, Gustavsberg och i vallokaler och bemannat med valsedlar, sa Carl Kangas.

På M:s valvaka på Orangeriet på Kattholmen rådde en lågintensiv stämning. Under kvällen hade ett 50-tal medlemmar bjudits på tonfisk, kyckling eller vegetariskt. Deshira Flankör var nöjd med årets valrörelse.
– Det har varit spännande, vi har haft en bra sammanhållning och kämpat. Jag vill tacka medlemmarna som gjort allt arbete, sa hon.

Partiet har haft ett 40-tal valarbetare igång efter sommarledigheten.
– Vi har kampanjat på torg, dörrknackat, telefonkampanjat, pendlarkampanjat på Slussen och i sociala medier. Och vi har försökt påverka med vår egen politik, vad vi levererat och vad vi vill göra kommande period, sa Marcus Schill, valledare och politisk sekreterare.
Vad tror ni om resultatet?
– Än så länge är det väldigt svårt att säga något. Just nu är det väldigt spänt. Jag tror aldrig jag varit så nervös, sa Deshira Flankör.

På onsdag fortsätter den preliminära rösträkningen, den så kallade onsdagsräkningen. Om och hur den påverkar valutgången är oklart. Partierna kommer nu att analysera valresultatet.
– Vi tycker vi fått ett tydligt utslag för att Värmdöborna vill se en förändring, men med det sagt med respekt för att det är ett preliminärt resultat. Jag har för avsikt att föra samtal med övriga partier, hur vi kan utveckla Värmdö framöver. Vi är samarbetsinriktade, säger Carl Kangas.

Skulle sittande majoritet fortsätta sitt samarbete kommer man att fortsatt styra i minoritet.
– Självklart får vi diskutera med våra samarbetspartier. Vi har haft ett otroligt produktivt samarbete och fått så mycket gjort som vi alla är stolta över. Vi får se framåt. Även om vi har en majoritet på pappret så har vi styrt i minoritet i praktiken på grund av flera politiska avhopp, säger Deshira Flankör.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x