Val 2022 Publicerad 12:18, 10 maj 2022

• C:s förstanamn Kristina Lång hoppas på fortsättning för majoriteten i Värmdö

På kort tid gick Kristina Lång, 50 år, från nykomling i politiken till Centerpartiets toppnamn i Värmdö. Nu jobbar hon för att förenkla förenings- och idrottslivet i kommunen.
– Det gynnar alla i samhället, säger hon.

För 12 år sedan hamnade norrländskan Kristina Lång med sin familj i Värmdö. Det var kärlek vid första ögonkastet.
– Vi letade i hela Stockholms län och skulle ut och titta på ett hus, men körde fel och hittade en tomt till salu. Där satt vi i spöregnet och tänkte att det här är paradiset på jorden, säger Kristina Lång.

Hon har en historia av engagemang inom föreningslivet och dess demokratiska processer och en kort tid under sina gymnasieår var hon även politiskt engagerad.
– Men det var i ett annat parti.
Vilket då?
– Det var i Muf (Moderata ungdomsförbundet, reds. anm.), säger hon efter viss tvekan.
Vad kommer ditt politiska engagemang ifrån?
– I min familj har vi alltid varit engagerade och diskuterat politik och där spänner det över hela spektrat, förutom Sverigedemokraterna. Under flyktingkrisen 2015 kände jag att jag ville vara med och påverka det samhälle mina barn skulle växa upp i, utifrån mina värderingar. Då kände jag att Centerpartiet låg mig närmast om hjärtat, så jag gick med och ett år senare var jag på mitt första möte, berättar Kristina Lång.

Gick emot majoriteten
Snabbt fick hon förtroendeuppdrag och fick även jobb som webbredaktör på Centerpartiets riksdagskansli under valrörelsen 2018. Bara ett och ett halvt år efter att hon gett sig in i politiken blev Kristina Lång nominerad till förstaplatsen på Centerpartiet i Värmdös vallista.
– Jag tror jag hamnade där för att jag har en ganska positiv inställning och är möjlighets- och lösningsorienterad, säger hon.

Under Kristina Långs första mandatperiod som kommunalråd fick Centerpartiet kanske allra mest uppmärksamhet när man valde att gå emot samarbetspartierna i Majoritet för Värmdö när det gällde nedläggning av högstadiet på ö-skolorna.
– De var såklart besvikna och det var lite tufft då, men jag tycker inte det är något som har påverkat vårt samarbete. Vårt parti bestämmer vad vi står för och inte.

Hur tycker du samarbetet i övrigt inom Majoritet för Värmdö har fungerat?
– Vi är fem partier och vi är ganska olika. Vi har haft en överenskommelse att vi inte går upp med något som vi inte är överens om och då ser vi att vi varit överens om väldigt mycket.
Går ni till val för ett fortsatt samarbete?
– Vi går först och främst till val för Centerpartiets politik, men jag tycker den här konstellationen har fungerat bra och ser gärna en fortsättning. Hur det blir får vi se när vi fått valresultatet.
Är det några partier ni inte skulle kunna samarbeta med?
– Vi ser inte samarbeten med ytterkantspartier som möjligt.
Och vilka partier tänker du på när du säger ytterkantspartier?
– Av partierna som sitter i kommunfullmäktige i dag är det Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet har en helt annan ekonomisk politik än Centerpartiet. Vi är till skillnad från dem för friskolor och det fria skolvalet. När det kommer till Sverigedemokraterna har vi väldigt olika grundvärderingar som gör det omöjligt för oss att samarbeta eller förhandla med dem. Det är värden där vi inte kan kompromissa. Övriga partier kan vi tänka oss att samarbeta med, men jag gillar den konstellation vi har, säger Kristina Lång.

”Jag tycker även det är jättekul att vi sålt porslinsfabriken”

Vad är du mest nöjd med undermandatperioden?
– I vårt miljöbokslut fick vi bekräftat att vi har fattat politiska beslut som leder i rätt riktning för att nå miljö- och klimatmålen. Det är jag väldigt glad över. Jag är även glad åt att Värmdö fick ett av regionens pendelbåtsförsök, även om det inte har kommit igång ännu. Jag tycker även det är jättekul att vi sålt porslinsfabriken och att planeringen av kulturhuset äntligen har påbörjats.

Vad är du minst nöjd med?
– Att det tar så lång tid i politiska processer. Till exempel att sporthallen i Charlottendal inte är på plats ännu eller att det tar så lång tid att bestämma isytorna. 

Tre viktigaste valfrågorna:

Klimat och miljö. Satsa på förnybar energi och att minska utsläppen i våra sjöar och vattendrag. Att ersätta gamla avlopp med kommunalt vatten och avlopp är en jätteviktig del i vårt miljöarbete.

Framkomligheten. Vi måste se till vi har en hållbar samhällsbyggnad och se till att det finns cykelvägar och bra kollektiva färdmedel, bland annat i form av pendelbåtstrafik.

Förutsättningar för föreningsliv och idrotten. Aktiv fritid är så mycket mer än bara själva aktiviteten. Du skapar gemenskap, motverkar psykisk ohälsa och skapar en större trygghet. Att uppgradera isytorna för alla isidrottare är en jätteviktig sak och vi i Centerpartiet ser gärna ett nytt ridhus för att fler ska kunna börja på ridskola.

Centerpartiets toppnamn: 

1. Kristina Lång, 50 år, kommunalråd/civilekonom, Mörtnäs
2. Miranda Ahlers, 30 år, förtroendevald/studie- och yrkesvägledare, Evlinge
3. Peter Berg, 39 år, logistiker, Gustavsberg
4. Maya Kastlander, 18 år, student, Gustavsberg
5. Kerstin Malmström, 62 år, redovisningskonsult och eventanordnare, Gustavsberg

Valresultat 2018: 8,85 procent, fem mandat i kommunfullmäktige.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x