”Mer kraft som ung — mer erfarenhet som äldre”

Victoria Claesson, KD, och Berit Grundström, V. FOTO: JENNY FREJING
Val 2022 Publicerad 05:31, 22 juni 2022

• NVP har mött den äldsta och yngsta kandidaten i kommunalvalen

Spelar åldern någon roll i politiken? NVP har träffat den äldsta och yngsta på årets vallistor: 18-åriga Victoria Claesson som kandiderar för KD i Nacka och 91-åriga Berit Grundström, V Värmdö.
– Jag är luttrad och ­gammal, men vill fortfarande förändra världen, säger Berit Grundström.

Den genomsnittlige kandidaten till Nackas och Värmdös kommunval är 54,7 år gammal. Det visar NVP:s genomgång av vallistorna hos de 21 partier som ställer upp i år i kommunerna. Lägst medelålder har Centerpartiet i Nacka, med 46,6 år. Äldst är kandidaterna för Liberalerna i Värmdö, i snitt 63,5 år.

Yngre än 18 år kan man inte vara på valdagen — och i Nacka och Värmdö är det sex kandidater som är just 18. En av dem är Björknäsbon Victoria Claesson, som ställer upp för KD i Nacka.

NVP skjutsade ut henne till Gustavsgården för att träffa den äldsta på lokala listorna: Värmdös 91-åriga vänsterpartikandidat Berit Grundström, pensionerad förskollärare med ett långt politiskt liv bakom sig.

– Jag är luttrad och gammal, men vill fortfarande förändra världen. Jag önskar dig lycka till, säger Berit och får en klapp av 73 år yngre Victoria, som tackar hjärtligt.

– Vi tycker inte helt lika. Men det viktiga är att tycka, inte att tycka rätt. Lokalpolitik är på något vis mer på riktigt, säger 18-åringen som precis tagit körkort.

Mötet i Gustavsberg är intressant. En stridbar 91-årig vänsterkvinna träffar en 18-årig student med konservativa idéer som kandiderar för KD i Nacka.
Det blir prat om politiskt engagemang, om att tona ner partipolitik i skola och på äldreboenden, om debatt-teknik och om att vara kvinna i politiken och förhoppningar om framtiden.

De inser snabbt att de står långt ifrån varandra, men respekten är tydlig.

– Du ska inte sätta dig i en nämnd vilken som helst, du måste bry dig om de specifika frågorna, säger Berit.
– Det är intressant att höra dina erfarenheter, svarar Victoria.

Spelar åldern någon roll i politiken?
– Jo. Man har mer entusiasm och kraft som ung, men mer erfarenhet senare. Varför jag ännu står med på listorna är för att visa att de äldre i samhället också är viktiga. Man ska inte bara ta beslut över de äldres huvud­en, säger Berit.

Victoria håller med:
–  Det är samma sak med oss yngre. En skillnad mellan unga och äldre politiker är att en hel del av opinionsbildningen pågår på sociala medier, där de äldre inte alltid hänger lika bra.
Det visar sig att de båda kommer från politiskt intresserade miljöer, men med helt skilda åsikter. Att båda gärna tar debatt och att de inte sällan fått ta strid för sina åsikter. Berit på Gustavsgården och Victoria på sin gymnasieskola.
Varför engagerar ni er politiskt?
– För att det inte går att klaga, man måste engagera sig också. Sen har vi pratat politik hemma, jag har med det hemifrån. Att engagera sig politiskt ger möjlighet att lära sig saker, säger Victoria.
– För att jag vill förändra världen, den måste kunna bli bättre. Min mamma satt i fullmäktige i den lilla småländska orten jag växte upp. Och jag har alltid varit politiskt engagerad, tidigare i Socialdemokraterna, men de senare åren för V. Politik är roligt, säger Berit.

Har ni en förhoppning om att komma in i fullmäktige?

– Nej, nej. Chansen är obefintlig. Men när de frågade om jag ville stå med på listan, tackade jag ja. Kanske ger det någon röst, säger Berit.

– Jag räknar verkligen inte med att ta en plats i fullmäktige. Men nog kan jag få en del personkryss från kompisar och andra. Men jag ska ta studenten, jag ska mönstra också. Vi får se vad jag hinner och klarar av, säger Victoria.

Hur ser det politiska arbetet ut under valrörelsen?

– Jag arbetar för KDU i Nacka/Värmdö med att dela flygblad och medlemsrekrytering. Sen ska jag åka till Almedalen och hjälpa till. Fram emot valet blir det nog dörrknackning och kanske stå i valstuga. Jag kommer att driva lite egen kampanj i mina sociala mediekanaler, säger Victoria.

– Ska du till Almedalen? Vad roligt. Jag har varit där en gång, och det är bra. Själv kommer jag att ställa frågor och när de ledande politikerna kommer till Gustavsgårdens utfrågningar. Jag är för gammal, och hör för dåligt, för att debattera. Men att träffa folk och prata politik är roligt. På något vis kampanjarbetar vi nu, när vi blir intervjuade, säger Berit.

Äldst — och yngst

Yngst bland kandidaterna — Victoria Claesson
Ålder: 18
Familj: Mamma, pappa, storebror, lillasyster.
Bor: Hemma hos föräldrarna i Björknäs
Yrke: Studerar på gymnasiet
Kandiderar för: KD Nacka. Sitter i styrelsen för KDU i Nacka/Värmdö.

Äldst bland kandidaterna — Berit Grundström
Ålder: 91
Familj: Änka, 2 barn, 8 barnbarn, 4 barnbarnsbarn
Bor: På Gustavsgården.
Yrke: Pensionerad förskollärare.
Kandiderar för: V Värmdö. Har suttit i fullmäktige i Linköping, Angered och Värmdö. Samt i kommundelsnämnd i Nacka.

Snittålder på personerna på vallistorna

Nacka
Centerpartiet: 46,6
Miljöpartiet: 49,2
Kristdemokraterna: 50,7
Medborgerlig samling: 54,2
Vänsterpartiet: 54,4
Sverigedemokraterna: 54,8
Socialdemokraterna: 56,1
Moderaterna: 55,3
Liberalerna: 59,2
Nackalistan: 59,3

Värmdö
Socialdemokraterna: 50,2
Centerpartiet: 50,6
Medborgerlig samling: 51,2
Kristdemokraterna: 54,6
Miljöpartiet: 55,0
Vänsterpartiet: 55,6
Moderaterna: 55,7
Sverigedemokraterna: 56,2
Mitt parti Värmdö: 56,8
Skärgårdspartiet: 59,4
Liberalerna: 63,5


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x