Val 2022 Publicerad 14:44, 18 oktober 2022 Uppdaterad 10:57, 19 oktober 2022

• Kommer styra i minoritet • Carl Kangas: ”Värmdö ska bli Sveriges bästa kommun att leva i”

Efter 16 år med olika borgerliga koalitioner väntar nu ett maktskifte i Värmdö. I dag kunde gruppledarna för S, C, L och MP vid en presskonferens presentera det nya styret, som de kallar för Värmdösamarbetet - ett samarbete där man enats om att sätta barn och unga och "skolan först". Det innebär att C, L och MP lämnar samarbetet med Majoritet för Värmdö.

– Det här blir Värmdö kommuns nya, handlingskraftiga styre. Vi är samarbetsinriktade och överens om att tillsammans med näringslivet, civilsamhället och Värmdöborna göra Värmdö till Sveriges bästa kommun att leva i. En hållbar skärgårdskommun, med ledande skolor och tryggare äldreomsorg, sa Carl Kangas, S gruppledare och partiernas kandidat till kommunstyrelseordförande, under träffen.

Han betonade att man i en orolig tid kommit överens om att möta dagens och morgondagens utmaningar på ett ansvarsfullt ekonomiskt sätt där "vi agerar långsiktigt och med Värmdöbornas bästa för ögonen".

Tillsammans får det nya styret 25 mandat, vilket innebär att man kommer att styra i minoritet. Men man har kommit överens om en så kallad valteknisk samverkan med Vänsterpartiet och Skärgårdspartiet vilket innebär att man då kan få stöd av dem och därmed får 29 mandat.

– De kommer att få insyn i nämndernas arbete, men kan agera fritt som individuella partier. Med insynen i nämnderna, så ser jag att vi har goda förutsättningar att få igenom vår politik, sa Carl Kangas.

C har tidigare uttalat att man inte kan tänka sig samarbeta med ytterkantspartierna. I dag sa Kristina Lång, C, att hon inte tror att V kommer att få något större inflytande på politiken.
– V kommer att driva en självständig oppositionspolitik, och den kommer inte att vara C:s politik.

Under tisdagen gick även V ut i ett pressmeddelande:
– Värmdöborna har varit tydliga med att de vill se ett annat styre i kommunen. Det nya avtalet handlar om en vilja att värna det demokratiska arbetet i Värmdö, säger Liv Kvelland Simonsen, Vänsterpartiets gruppledare i Värmdö.

Skärgårdspartiet, SGP, skriver i ett pressmeddelande att man valt att släppa fram Värmdösamarbetet, men att det inte är en politisk uppgörelse utan en rent teknisk valsamverkan. Det betyder att partiet får möjlighet till insyn och deltagande i kommunstyrelsen, utbildningsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och Värmdö hamnar.

– Det här innebär att vi får viss insyn och möjlighet att påverka utan att behöva ta en vänstersväng. Hade vi fått samma fråga från andra sidan hade vi tagit samma chans men frågan har inte ens kommit. Uppgörelsen säkrar Skärgårdspartiets fortsatta position som oppositionsparti och vi kommer att driva en pragmatisk politik för alla kommuninnevånares bästa, säger Fredrik Zetterberg, gruppledare för SGP.
Det är fem veckor sedan valet, och det är uppenbart att det tagit tid för partierna att komma överens. De senaste veckorna har partierna fört förhandlingar sinsemellan varvat med medlemsmöten. Så sent som i går kväll, måndag, höll samtliga fyra partier medlemsmöten om samarbetet.

- När vi inledde våra samtal utgick vi från våra valmanifest. Och det här har föregåtts av långa samtal och diskussioner. Vi har skapat starka band mellan oss. Men det har tagit den tid som det behöver tas för att hitta det. Och det råder stor enighet i samtliga partier, sa Amie Kronblad, L:s gruppledare.

- Vi har tappat fem mandat och har inte majoritet längre, och då får man titta på nya samarbeten. För oss var det viktigt att inte ha stöd av SD. Det är klart det varit svårt, vi har ju haft ett tight samarbete i Majoritet för Värmdö, och C är ett borgerligt parti, sa Kristina Lång.

Även för L är det valresultatet och mandaten som är en orsak till att man lämnar nuvarande majoritet. Men en annan fråga är skolan, som är en hjärtefråga för L och en fråga som kunnat ena de fyra partierna.

– Fokus för oss är skolan och vi har funnit gensvar hos dessa partier. Kunskapsuppdraget är viktigt. Vi ska se till att Värmdö blir en ledande utbildningskommun, och då krävs kompetens och tydligt politiskt ledarskap med skolan och barns- och ungas lärande i fokus. Ett tydligt skolfokus har varit avgörande för oss att gå in i samarbetet, plus att vi ska använda varenda skattekrona rätt med fokus på våra kärnverksamheter, sa Amie Kronblad.

För C har det även varit andra frågor som avgjorde valet att lämna Majoritet för Värmdö.
– Våra partier förenas av vårt arbete för en hållbar samhällsbyggnad, vikten av ökad framkomligheten för alla trafikslag och möjliggörandet av pendelbåtstrafiken. Vi vill även fortsätta utveckla Gustavsbergs centrum till ett tryggt, hållbart och attraktivt område som binds samman med Gustavsbergs hamn. Värmdö har ett rikt föreningsliv, vi vill säkerställa förutsättningar för att alla barn och unga och alla eldsjälar. Behoven behöver mötas, och det är en tydlig inriktning i vårt samarbete. För oss i C har det varit en prioriterad del för det främjar trygghet, folkhälsa och ungas välmående.

För MP, som också tappade ett mandat, var miljöfrågorna avgörande för att ta beslutet att lämna samarbetet med Majoritet för Värmdö, bland annat ska man inrätta ett klimatutskott.
– Vi har sagt att vi ska ingå i det samarbete där vi får ut mest miljö-och klimatpolitik, och det blev genom detta samarbete. Vi är fantastiskt glada för att vi är fyra partier som har enats om och har en otroligt tydlig vilja att satsa på klimat och miljö. Vi är eniga om att allt arbete i Värmdö kommun utgår från att följa målen i Parisavtalet och Agenda 2030. Vi kommer att öka omställningstakten, på ett sätt så att vi ökar antalet arbetstillfällen i Värmdö. Det gör vi för säkra framtiden för för klimat och miljöarbetet. Vi ska säkerställa genomförandet. Nu ska det bli verkstad. Vi ska införa ett klimatutskott, som ska stå för genomförande, samordning och öka takten i omställningsarbetet.

Däremot är det inte klart vilka hjärtefrågor partierna fått ge upp för att ingå i samarbetet, eller vad man inte är överens om - något som den tidigare majoriteten hade ett avtal kring.
– Det vi presenterar i dag är en övergripande inriktning. Vi är överens om att den politik vi lägger fram tillsammans ska vi vara överens om. Vi kommer att driva frågor vi är överens om, och det är väldigt mycket frågor vi är överens om, sa Carl Kangas.

Det är inte heller klart vilka som ska sitta i nämnderna. Vid fullmäktige i nästa vecka väljs en ny fullmäktigeordförande, en ny kommunstyrelse och kommunstyrelseordförande. Därefter ska budgeten tas och nämnderna tillsättas.

– Det vi presenterat idag är Värmdös nya samarbete med en tydlig inriktning och en stark samsyn kring skolan, ökad takt i miljöomställningen och bygga ett samhälle på ett framtidssäkrat sätt, sa Carl Kangas.

– Det kan jag skriva under på. Vi har haft en samsyn kring klimat, miljö, skola och en hållbar ekonomi, sa Kristina Lång.

Nuvarande kommunstyrelseordförande Deshira Flankör, M, är inte nöjd med dagens besked.

– Jag är orolig att det nya vänsterstyret kommer att föra Värmdö i en ny riktning med miljardprojekt och sämre ekonomistyrning som vi kommer behöva städa upp i framtiden, säger hon i ett pressmeddelande.

Deshira Flankör fortsätter:

– Värmdö går precis som alla andra kommuner mot svåra ekonomiska tider och då behövs borgerlig politik som mest. Här väljer C att gå ihop med S vars första och enda lösning brukar vara att höja skatten.Vi får se om C kommer att behöva ge vika för Socialdemokraternas skattehöjningar.

Även KD är besvikna över att L och C lämnar Majoritet för Värmdö:

– Vi kan bara beklaga att C och L tror att de får större möjligheter att få igenom en borgerlig politik med S, MP, SGP och V, än med sina forna samarbetspartier M och KD. Den gångna mandatperioden har vi genomfört historiska och många reformer. Vi har stärkt kärnverksamheterna samtidigt som vi har kunnat sänka kommunalskatten och ge Värmdöborna lite mer pengar kvar i plånboken. Vi har haft en gemensam färdriktning och hade gärna fortsatt det arbetet, säger Anna Lipinska, KD:s gruppledare och avgående kommunalråd, i ett pressmeddelande.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x