Val 2022 Publicerad 04:48, 12 september 2022

• Mats Gerdau räknar med att styra vidare — trots S-framgång • Alliansen saknar majoritet — har 30 av 61 mandat

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, lär få styra vidare i Nacka.
Samarbetspartierna C, L och KD gick bakåt, men Moderaterna fick stopp på tappet och ökade med en procentenhet och ett mandat – och är ännu klart största parti i Nacka.
– Vi har ökat, vi leder den största konstellationen och det ser ut att bli en borgerlig regering. Klart att jag är glad, sa Mats Gerdau tidigt på måndagsmorgonen efter att Alliansen fått 30 av 61 mandat.

Efter att Moderaterna backat i två val gick de nu framåt lite – samtidigt som huvudmotståndarna lokalt, S och NL, också ökade på de mindre partiernas bekostnad.

Med preliminära 30 mandat (av 61) ihop med backande L, KD och C, kände sig Mats Gerdau ändå som vinnare tidigt på måndagsmorgonen, eftersom han inte såg någon annan stark konstellation. Att Moderaterna ökade något var ett besked om att en nästan en tredjedel av Nackaborna var nöjda med hur kommunen leds.
­– Målet var att öka i Nacka, och att Alliansen skulle vinna här. Sen är jag så klart personligen stolt över att M är starkare lokalt än på riksnivå också. Jag är dessutom säker på att Nackas kommuninnevånare vinner på en ny regering – inte minst när det gäller Österleden, sa Mats Gerdau på valnatten.

I valrörelsen som behandlat om Nacka styrts rätt de senaste åren, om idrottsplatser och hur mycket av Nackas mark som kan och bör bebyggas, har regionala infrastrukturfrågor som vem som ska betala för nya Skurubron och om Österleden ska byggas dykt upp.

Mats Gerdau har kategoriskt avfärdat SD som samarbetspartner lokalt, liksom Nackalistan och Vänsterpartiet. 

Men på frågan vilket ytterligare parti Moderaterna kan tänka sig att med för att få igenom sin budget får NVP inget svar på valnatten:
– I natt är jag glad över att Nackaborna ger oss moderater ökat stöd. Men vi får se hur det slutgiltiga resultatet ser ut.
Jo, men trots allt finns inte den majoritet för de fyra partier som gick ut inför valet om att vilja styra vidare. Vilket ytterligare parti kommer ni att söka stöd ifrån (och möjligen ge inflytande)?
– Vi får se. Jag gläds åt Moderaternas framgång. Det får räcka som svar, sa Mats Gerdau riktigt sent på valnatten.

För Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna gick bakåt, liksom Sverigedemokraterna som gick fram nästan överallt annars i landet.
– Jag är nöjd med riksresultatet i alla fall, sa SD:s Esa Örmä innan han gick och lade sig efter att partiet på lokal nivå backat med nästan en procentenhet, och ett mandat.

Då Nacka är uppdelat i två valkretsar krävs det tre procent av rösterna för att få komma in kommunfullmäktige. Under valkvällen låg KD länge när att åka ur, men klarade sig – och därmed kan den allians med M, L, C och KD, trots att bara ett av dem ökade, kunna regera vidare i Nacka.
– Hade KD inte kommit in hade det blivit ett annat läge, det kan jag medge. Visst hade jag helst sett att vi haft egen majoritet, men jag har svårt att se någon annan konstellation än den vi haft tidigare i Nacka. Jag har väldigt svårt att se hur S, V och SD ska enas mot oss.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x