M lovar omtag för Östlig förbindelse

FOTO: MODERATERNA REGION STOCKHOLM (ILLUSTRATION)
Val 2022 Publicerad 12:22, 30 augusti 2022

• Vill även bygga ut spårtrafiken • ”Framkomlighetsfråga för flera hundratusen invånare”

Med knappt två veckor till valet går Moderaterna nationellt, regionalt och kommunalt samman och lovar att återuppta arbetet med Östlig förbindelse.
– Med en moderat regering lyfter vi tillbaka det objekt som den socialdemokratiska regeringen en gång lyfte ut, säger Maria Stockhaus, M, infrastrukturpolitisk talesperson.

Östlig förbindelse ska återinföras i Trafikverkets nationella plan. Det lovar Moderaterna på nationell och regional nivå.
– Med en moderat regering lyfter vi tillbaka det objekt som den socialdemokratiska regeringen en gång lyfte ut. Nu återstartar vi arbetet för att få på plats en Östlig förbindelse, säger Maria Stockhaus, i ett pressmeddelande.

Moderaterna vill återuppta planeringen och projekteringen av förbindelsen som tidigare lyfts ur den nationella planen. 

– Östlig förbindelse är inte bara viktig för oss i Nacka, utan är avgörande för att framkomligheten ska förbättras i hela Stockholmsregionen. Om vi ska få ett trafiksystem som hänger ihop och fungerar så behöver vi slutföra Stockholms ringled – men då krävs moderat ledarskap på alla nivåer, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i pressmeddelandet.

Han får medhåll av Deshira Flankör, M, kommunstyrelseordförande i Värmdö:
– Nu hoppas vi på maktskifte och att den uteblivna förbindelsen öster om Stockholm någon gång blir av. Det är en framkomlighetsfråga för flera hundratusen invånare i länet och det är en sårbarhetsfråga utifrån krisberedskap för hela Stockholms stad och län.

I löftet ingår även utbyggnad av spårtrafik, bland annat genom att knyta samman trafikslag som Tvärbanan, Lidingöbanan och Spårväg city.
– En fungerande och modern storstad behöver både bilen och kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons, M, trafikregionråd i region Stockholm.

Det var hösten 2017 som Sverigeförhandlingen om Östlig förbindelse avbröts. Då gick förhandlarna ut med att Trafikverket inte hade förbindelsen med i den nationella planen och att Stockholms stad sagt nej till medfinansiering.

Inför förra valet gav M-ledaren Ulf Kristersson, under ett besök i Sickla, samma löfte som Moderaterna ger i dag. Senare kunde NVP berätta att varken Nacka, Värmdö eller landstinget var beredda att anta Sverigeförhandlarnas bud om medfinansiering året dessförinnan. 

NVP har frågat Johanna Kvist, S, oppositionsråd i Nacka, om hon vill kommentera M:s löfte. Men hon väljer att avstå från en kommentar.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x