Val 2022 Publicerad 14:07, 23 september 2022

• Politiske nykomlingen fjärde populärast • Mats Gerdau kryssades mest

Moderaternas förstanamn Mats Gerdau fick som väntat flest personkryss i fullmäktigevalet – 1 773.
Men någon majoritet fick hans lag inte, bland annat på grund av att Nackalistans och Konstantin Irinas framgång i västra Nacka.
– Roligt att en personkampanj ger så bra effekt, säger Konstantin Irina efter att ha fått 781 personkryss, fjärde flest i Nacka.

Konstantin Irina – huvudpersonen bakom nätverket Bevara Trolldalen bytte strategi när han såg hur samtliga borgerliga partier svarade om Trolldalen i Naturskyddsföreningens valenkät.
– Egentligen ville jag hålla mig utanför partipolitiken, och valde ett parti som inte finns i riksdagen. NL var också det parti som stöttade Bevara Trolldalen bäst, därför valde jag att kandidera för dem. Sen valde jag att göra en personvalskampanj i fem distrikt i närheten av där jag bor. Det lyckades, säger han glatt.

Nu var han på sjundeplats på NL:s lista och NL fick just sju mandat, så han får en plats i fullmäktige oavsett kryssen. Men partiet hade knappast gått fram med två mandat utan framgångarna i hans hemtrakt, västra Sicklaön.
– Partiet har en stor tillväxt i mitt närområde. Målet var att bryta majoritetens makt för att bevara Trolldalen, säger Konstantin Irina.

Samtidigt arbetar den som fått flest kryss, kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, med att hitta en lösning på hur Nacka ska styras framöver.
Han var fungerade som ”talman” under veckan och bjöd alla gruppledare på kaffe för att hitta lösningar. På fredagen fanns det dock inget givet svar.
På frågan vad Mats Gerdau bjöd på, kakor eller tomater (som den riktige talmannen bjöd på inför regeringsbildningen), svarade han i fredags:
– Det blev kaffe och vatten. Men sorry, det finns inget nytt att berätta om resultatet.
– Jag har pratat med samtliga gruppledare och funderar nu på vad de sagt, och hur vi bäst ska gå vidare, förklarade han.

Den sittande alliansen har fått ihop 30 av 61 mandat och behöver ytterligare ett parti för att få majoritet, för att få igenom sin budget och vara säker på att vinna omröstningar i fullmäktige.

De fem fick flest personröstar

1) Mats Gerdau, M     1773

2) Johanna Kvist, S      931

3) Richard Herrey, M  879

4) Konstantin Irina, NL            781

5) Filip Wiljander, M   372


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x