Val 2022 Publicerad 16:03, 15 augusti 2022

• Nätverket Rädda Nackaidrotten håller i en av sex lokala debatter inför valet • Lista: Här är alla debatterna i Nacka och Värmdö

Hur ska ni möjliggöra mer idrott i det växande Nacka? Den frågan ställer nätverket Rädda Nackaidrotten till politikerna på Sicklavallen den 20 augusti — på en av sex lokala debatter i Nacka och Värmdö inför valet.
– Fokus kommer att ligga på Sicklaön, eftersom allt ställs på sin spets här, säger Ulrica Schwarz i nätverket.

På Sicklavallen råder full aktivitet. Sickla IF ordnar sommarläger för sina spelare, och ett 30-tal killar och tjejer gör övningar i solgasset på konstgräset.
– Just nu är många av våra spelare på Kolmården cup. Annars hade det varit 60, 70 barn här, säger klubbchefen Mathias Tiberg och tillägger:
– Vanligtvis fylls platserna till våra läger direkt och vi tvingas tacka nej till barn då ytorna inte räcker till.

Det är om just detta — bristen på idrottsytor i ett Nacka som får allt fler invånare — som debatten den 20 augusti ska handla. 
Bakom arrangemanget står nätverket Rädda Nackaidrotten, som de senaste åren har skapat opinion på området.

Vi har drömt om att hålla en debatt i tre år, sedan den stora idrottsmanifestationen vid stadshuset

En av hjärtefrågorna för Rädda Nackaidrotten är just den plats vi befinner oss på: Sicklavallen. Här vill nätverket skapa Sickla idrottspark, medan kommunen har plan-er på att istället bygga 200 bostäder. 

Gruppen försökte i våras få ihop tillräckligt många underskrifter för en folkomröstning i frågan, men lyckades inte. Nu får istället debatten sätta fokus på den, och flera andra idrottsrelaterade frågor.
– Vi har drömt om att hålla en debatt i tre år, sedan den stora idrottsmanifestationen vid stadshuset. Nu får Nackaborna chansen att ställa raka frågor till politikerna, säger arrangören Mattias Björklund.
– När vi samlade in namn i våras blev det tydligt att många tagit för givet att Nacka bygger nya idrottsanläggningar i takt med att man bygger stad. De blev chockade när vi berättade att det inte är så, säger Ulrica Schwarz, som är engagerad i nätverket och även sitter i Sickla IF:s styrelse.

Ulrica Schwarz och Mattias Björklund lyfter fram en rad argument för fler idrottsytor: För folkhälsans skull, för ökad trygghet och gemenskap i närområdet, för ett minskat antal bilresor till anläggningar i andra delar av kommunen.
– Det byggs hus överallt, det blir som i innerstan. Då måste de här ytorna finnas för att folk ska må bra. Sickla idrottspark är den sista ytan här i området där man kan göra något större, säger Mattias Björklund.

Samtliga nio partier som sitter i Nackas kommunfullmäktige ska närvara vid debatten, liksom representanter från bland annat Sickla IF, Skuru IK handboll, Nacka HK, Nacka IBK och Fisksätra IF.
– Det blir frågor om förutsättningarna för olika sporter, inte bara fotboll, i hela Nacka. Men fokus kommer att ligga på Sicklaön, eftersom allt ställs på sin spets här. Det blir ett tydligt exempel på hur utvecklingen ser ut, säger Ulrica Schwarz och tillägger:
– Vi vill även att partierna ska berätta hur de ska hantera de problem som uppstår om man inte ordnar fler idrottsytor.

Nackas politiker måste den närmsta tiden vässa sina argument inte bara på idrottsområdet. 

Förutom idrottsutfrågningen ordnas ytterligare tre debatter i kommunen inför valet — en av nätverket Hela Nacka, en av pensionärsorganisationen SPF och en av ett antal föreningar i Fisksätra. 

Dessutom arrangerar Gustavsbergs kulturförening en egen debatt om kulturen i Värmdö och Djurö byalag ordnar debatt i Djurö skolas matsal om bland annat besöksnäringen och trafiken i Värmdö.

Här är de lokala debatterna

17 augusti: Nätverket Hela Nacka ordnar debatt klockan 18.30 i Nacka stadshus. Talespersonerna Martha Bengtsson, Älta, Mats Widgren, Fisksätra, och Eva Nisser, Duvnäs, håller i utfrågningen om grönområden, idrott och kultur. Debatten direktsänds på Radio Nacka. 

20 augusti: Nätverket Rädda Nackaidrotten arrangerar debatt vid Sicklavallen klockan 16.00. Partier och lokala föreningar har bjudits in för att diskutera framtidens idrott i Nacka. 

22 augusti: Gustavsbergs kulturförening håller utfrågning med Värmdös partier i Gustavsbergsteatern klockan 18.30. Övergripande fråga: ”Vilket parti erbjuder den bästa kulturpolitiken i Gustavsberg och Värmdö?”

29 augusti: Fisksätras röster, Fisksätra Folkets hus, Nätverket för Fisksätras framtid, Fisksätra bibliotek, Hyresgästföreningen, Fisksätra bibliotek och Fisksätra museum ligger bakom en hearing om Fisksätras framtid i Viktor Rydbergs skola klockan 19.00–21.00. 

31 augusti: De fyra SPF-föreningarna i Nacka anordnar en politikerutfrågning klockan 14.00–16.00 på Öppen mötesplats (för seniorer) på plan 15 i Nacka Forum. Partierna ska berätta om sina planer för att Nackas seniorer ska leva ett gott liv, med visst fokus på boendefrågor. Utfrågningen spelas in och kommer att sändas på Radio Nacka den 1 september klockan 17.00. 

4 september: Djurö byalag arrangerar valdebatt i Djurö skolas matsal klockan 15.00. Byalaget uppmanar intresserade att komma och ställa frågor till representanter från kommunens största politiska partier. På agenden står frågor om trafiken, kommunal service och besöksnäringen.

Hanna Bäckman
 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x