FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Elisabeth Ubbe

Miljonären kan inte hjälpa sin egen pappa

Utanför bostadsbubblan – Del 3 09:22 | 13 september 2011 Det är dyrt att utrota hemlösheten. Men ännu dyrare att inte göra det.
Det anser IT-miljonären och S-politikern Charlie Hansson.
Han vet vad han talar om, då hans egen pappa saknar en bostad.
Utanför bostadsbubblan
Hur många bostäder krävs, och vad skulle det kosta att utrota hemlösheten?
I nästa vecka svarar de ansvariga politikerna i Nacka och Värmdö.
När Charlie var tretton år försvann hans pappa. Föräldrarna hade skilt sig, och konsekvensen blev att familjen reducerades. De närmaste åren kuskade mor och son runt bland ett tjugotal andrahandskontrakt i Stockholmsområdet.

På varje plats upprepades samma procedur: Mamman gick till socialtjänsten och redogjorde för sin situation, därefter träffade hon skolans rektor och visade upp sonens läroböcker, och så ordnade hon en plats åt sitt barn i det lokala fotbollslaget.
Sammanlagt kom Charlie Hansson att gå i nio olika skolor och lika många klasser.

– Vi hade en bostadssituation, säger han. Men det blev en styrka för mig. Alla byten gjorde att jag utvecklade min studieteknik.

Bor i en husvagn
Först när han flyttat hem-ifrån återsåg Charlie sin pappa. Denne väntade utanför porten till studentlägenheten i Kista. Efter hand började pappan berätta vad som hänt, hur han efter separationen börjat bo hos kompisar, däremellan sovit över i bilen. Skulder gjorde det omöjligt att få en hyresrätt eller ta ett lån. Han ville heller inte söka hjälp – så han blev hemlös.

Pappan bor idag i en husvagn i Huddinge, samtidigt som sonens tillvaro förändrats totalt.

På vissa sätt påminner historien om den nu 30-årige Charlie Hansson om valfri amerikansk feel-good-film. Den är inte mindre sann för det. Från att ha ätit medhavd dagismat till middag, saknat fast telefoni och haft ständiga extrajobb är han i dag it-miljonär med eget företag och fyrtio anställda. Han har en villa på Ingarö med dubbelgarage och skulle kontant kunna köpa sin pappa en lägenhet.

”Han är för stolt”
– Det är den vanligaste fråga jag får. Men han vill inte att jag gör det. Han är för stolt. Visst sticker jag till honom pengar ibland, men vem går till sina barn för att få hjälp med de grundläggande behoven? Kanske om man är sjuk, men inte annars. Däremot, skulle staten eller kommunen erbjuda honom en lägenhet, då skulle han säga ja. Det är jag säker på.

Nuförtiden har de regelbunden kontakt, ofta meckar de med Charlies bil. Senast träffades de för några veckor sedan. De skulle olja en terrass, men det blev mest att de satt och pratade.

– Folk tror att alla hemlösa är missbrukare. Det är en vanlig myt. Min pappa är helt klar i huvudet. Hans problem gäller boendet och i viss mån livsstilen. Och så missade samhället för 20-30 år sedan att han förmodligen har ADHD. Det skulle skolan ha hjälpt honom med.

Politiker med hjärtefråga

Häromåret kandiderade Charlie Hansson till kommunfullmäktige i Värmdö och fick en plats för Socialdemokraterna. Som politiker är hans hjärtefråga just hemlösheten, och i riksdagen väntar en motion på att läggas fram. ”Nollvision hemlöshet till julen 2011”, lyder rubriken på texten han varit med om att skriva.

– Varje hemlös kostar samhället 350 000 – 400 000 kronor varje år. Det är ett oerhört slöseri. Det skulle räcka till en personlig mentor som på heltid följde efter var och en. På längre sikt skulle man till och med kunna köpa en villa till varje hemlös person.

Hans lösning är i korthet att frågan behöver en ansvarig myndighet och att alla människor ska ha rätt till ett förstahandskontrakt. Oavsett problem eller missbruk. Bostad först, kallas modellen som bland annat praktiserats med framgång i New York. Men då krävs förstås att det finns bostäder.

– Värmdö har inte byggt en enda hyresrätt de senaste åren. Det är ett enormt problem. Både för ungdomar som ska flytta hemifrån, och folk som inte har något hem. Det är som om man bestämt att ”vi ska ha bort alla fattiga”. Pang bom.

Vill se handling
– I Värmdö finns drygt hundra hemlösa. Det är ett hanterbart problem. Vi behöver alltså hundra hyresrätter för det problemet. Och alla ska inte ligga bredvid varandra, utan byggas in i befintliga och nya områden. Men snart är det inte hanterbart längre.

Själv ser han stora skillnader mellan samhället han växte upp i på 90-talet och dagens.

– Då gick jag i samma skola som alla andra. Idag hade det funnits en privat, lite finare skola, på andra sidan vägen. Jag hade förmodligen blivit placerad i en lägenhet långt ute i någon förort och fått pendla mycket, och därför inte kunnat umgås med mina klasskompisar.

– Det är små saker, men det hade förmodligen odlat en bitterhet. Sånt kan få människor att falla.

/link/73441464a576431ba007b68f56a4e1c2.jpg

Utanför bostadsbubblan – Del 1 Sahar Ekhouly har väntat i tio månader på att få ett eget hem. Nu är hon och hennes nyfödda son fast på ett jourhotell i Vårberg – där hon vantrivs och är rädd.
Det är en lösning som också kostar Nacka kommun stora pengar.

 

15:15 | 31 augusti 2011


Utanför bostadsbubblan – Del 1 Att ha ett spädbarn ger ingen förtur till lägenhet i Nacka.
– Det är beklagansvärt att ha barn i en hotellmiljö, men det är så det ser ut, säger Nackas socialchef Stefan Heinebäck.

 

10:14 | 30 augusti 2011


Utanför bostadsbubblan – Del 2 De senaste sex somrarna har Håkan Wattling levt i Nacka. Men enligt myndigheterna bor han ingenstans. NVP har träffat honom på platsen som blivit hans hem.

 

10:55 | 06 september 2011


Utanför bostadsbubblan – Del 4 NVP har i flera artiklar berättat om de som inte har ett eget hem. Nu är det politikernas tur att ge sina svar på hur de ser på hemlöshet.

 

12:30 | 20 september 2011


Utanför bostadsbubblan – Del 5 NVP:s artikelserie har gjort skillnad. Efter sex år i kommunen har Håkan Wattling till sist erbjudits en bostad.
Men det finns även privatpersoner som vill hjälpa till.

 

09:14 | 27 september 2011


Utanför bostadsbubblan – Del 5 N är en annons om andrahandskontrakt dyker upp på Blocket gäller det att vara snabb. Ringer du inte inom den första minuten hamnar du långt bak i kön.
Det är ett sätt bostadsbristen i Stockholm yttrar sig på.

 

09:14 | 27 september 2011


UTANFÖR BOSTADSBUBBLAN – DEL 6 Efter 30 år i lägenheten vräktes Per och Solveig. Allt som finns kvar är två kartonger med foton.
I dag bor de i en källare, bara för att socialtjänsten inte ville lyssna.

 

12:01 | 18 oktober 2011


UTANFÖR BOSTADSBUBBLAN – UPPFÖLJNING Nu måste kommunen agera för att hjälpa Solveig och Per, som blev vräkta i somras.
Annars riskerar de att bli öppet hemlösa.

 

10:51 | 21 november 2011


UTANFÖR BOSTADSBUBBLAN – UPPFÖLJNING Efter artikeln i NVP kallades han kändis av kompisarna. Och visst har mycket hänt i Håkan Wattlings liv sedan dess. Men han är fortfarande bostadslös.

 

13:08 | 21 november 2011