Spraya bort mördarsniglarna

Lägg en planka i rabatten där du vet att det finns många mördarsniglar. När de kryper in under plankan passar du på att spraya snigelmedel på allihop. Låt sedan kadavren ligga över natten, andra sniglar äter då upp dem och dör de också. Gräv ned allihop. FOTO: Ryno Quantz
Hus & Hem Uppdaterad 11:1714 april 2008
Klipp dem mitt itu, häll salt på dem, lägg dem i öl. Tipsen om hur du tar kål på mördarsniglar är många – och odugliga. Saltaröbon Stefan Niklasson har uppfunnit ett medel som gör att de dör på fyra minuter.
Men att ha ihjäl en enstaka snigel är troligen inte den svåraste nöten att knäcka, utan hur man utrotar dem från sin trädgård. 
En död snigel innebär bara mer mat till de levande, eftersom de är kannibaler. Man vill inte heller samtidigt rensa ut allt annat levande på tomten.
Stefan Niklasson, som är sommarboende på Saltarö, testade allt som fanns att tillgå, men inget fungerade. 
– Du blir fanimej desperat till slut! Allt som planterades var uppätet en vecka senare. Min hustru var förtvivlad. Jag fick snigelseende, helt enkelt.

Började läsa på
Han satte igång att experimentera och läsa på om spanska skogssniglar, som mördarsniglarna egentligen heter. Hur lever de  och hur är de skapta?
Efterhand tog han hjälp av biologer, som tipsade om vilka sammansättningar som skulle kunna fungera.
Våren 2007 var det dags för första försöket. Snigeln dog, men bara tre av fyra som åt upp kadavret, dog. Det var inte effektivt nog, tyckte Stefan Niklasson. En månad senare hade han hittat den rätta blandningen.
– Jag har varit noga med att snigeln ska dö direkt, inte plågas. Medlet måste också vara helt ofarligt för växter, djur och människor.
Han provsprayade på sina egna blommor och buskar, och på sig själv. 
Vad det är i medlet som tar död på snigeln, är en affärshemlighet. Han har fått patent på produkten och den är godkänd av kemikalieinspektionen, som konstaterar att medlet är biologiskt nedbrytbart. Savegarden blev namnet.
– Det jag har laborerat med är ph-värdet. Mitt medel har en hög surhetsgrad och en viss mängd alkohol för att det ska sugas in i snigeln fort.

Mindre kryp dör också
De djur som äter sprayade mördarsniglar, exempelvis igelkottar, myskankor och vildsvin, påverkas inte av medlet, enligt Stefan Niklasson. Däremot dör alla mindre kryp om man sprayar på dem.
– Man ska vara noga med att bara spraya på mördarsniglarna, det är de vi vill åt. Man ska inte ha ihjäl exempelvis den svenska, svarta skogssnigeln. Den har en viktig funktion i naturen.
Medlet lanserades för första gången i början av mars på en trädgårdsmässa i Skåne. Sedan dess har telefonen gått varm.
På några veckor har de tecknat avtal som gör att medlet nu säljs i cirka 100 handelsträdgårdar och butiker runt om i Sverige. Återförsäljare i alla nordiska länder, samt Österrike och Polen, har också hört av sig.
Spansk skogssnigel
Snigeln har rödbrun färg och kan bli cirka 13 centimeter lång. De är tvåkönade och kan befrukta sig själva, även para sig med varandra. Varje snigel lägger cirka 400 ägg per säsong.
På en normalstor villatomt kan det finnas runt 1000 mördarsniglar. De sprids genom att ägg, eller unga sniglar, följer med transporter av plantor och jord. Man tror att den kommer ursprungligen från Frankrike.

Källor: Savegarden och Wikipedia