Gör det själv: Slipa trägolv

Nackaföretaget Bygg & Hemdoktorn visar hur det ska göras. FOTO: RYNO QUANTZ
Hus & Hem Uppdaterad 09:3222 april 2009
Det är svårt att undvika att ett trägolv som används dagligen blir slitet. NVP visar hur du själv slipar och behandlar ditt golv.
Det här behöver du:
Sickel, slipkloss, lackpensel, fil, golvslipmaskin, hammare, dammsugare, andningsmask, knäskydd, slippapper i olika grovlek till maskin och hand. Golvlack, diskmedel, t-sprit, tvättnafta, svamp eller trasa.

Tala om för personalen på en hyrfirma vad du har för slags golv, hur hårt slitet det är och hur väl bekant du är med arbetet, så får du hjälp med att välja rätt golvslipmaskin.

Innan du slipar ett tidigare bonat golv bör du tvätta bort all gammal bonvax eller polish med lacknafta. Vaxet sätter sig annars på slippapperet och försvårar på så sätt slipningen.

Slipa golvet
1. Det rengjorda parkettgolvet slipas första gången med grovkornigt sandpapper. Vanlig grovlek är 40. Är golvet slitet kan du använda ett grövre papper.
2. Det är mycket viktigt att du har valsen uppfälld när du startar maskinen. Sänk inte ner valsen igen förrän du har börjat gå framåt.
3. Slipa utmed kanterna med en mindre kantmaskin. Se till att du hela tiden har sladden bakom dig och arbeta med jämna rörelser.
4. Maskinen kommer inte åt längst in i vinklar och vrår. Använd en sickel och skrapa bort lack och eventuella ojämnheter. Vinkla inte sickeln för mycket, då kan du fä jack i träet.
5. Andra slipningen utförs med finkornigt slippapper, nr 100 är vanligt. Är parketten fiskbensmönstrad är det viktigt att du kör maskinen diagonalt för att mönsterytan ska bli fin.
6. När sliparbetet är klart är det viktigt att du dammsuger golvet mycket noga så att parkettgolvet blir riktigt rent. Minsta dammkorn kan göra att den lackerade ytan blir knottrig och ful.

Lackera
1. Häll ut lack på golvet och fördela jämnt över ytan med bred pensel.
2. När lacken torkat efter ett par timmar ska ytan slipas med fint "nr 100" slippapper igen.
3. Väljer du att slipa för hand – använd knäskydd. Tänk på att slipa i träets eller mönstrets riktning.
4. Dammsug hela golvytan noga igen. Det mattslipade golvet ska lackeras ytterligare minst en gång.
5. Lackera den mattslipade ytan igen. Stryk ut lacken flödigt över golvet och låt torka. Två lager räcker.

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x