Värmdö Publicerad 09:33, 05 april 2016

När det blev känt att konferensgården Dragudden planeras bli flyktingboende var vandalerna framme. Nästan alla rutor krossades, möbler slängdes ut, dörrar sparkades in och toaletter slogs sönder.

Dragudden i Torsby är en gammal kursgård som tidigare tillhört Frälsningsarmén. På senare tid har den stått tom, i väntan på att rivas, eftersom det i området planeras 65 lägenheter i par- och radhus.

Detaljplanen antogs av kommunen, men överklagades och fick i vintras underkänt av mark- och miljödomstolen. Nu ska ett omtag göras med planarbetet, och målet är att ett nytt förslag till detaljplan ska presenteras före sommaren.

För att gården ska ha någon samhällsnytta medan denna nya planprocess pågår, bestämde sig fastighetsägarna för att upplåta den till en aktör som kan driva flyktingboende under några år.

Dessa planer var i februari endast kända för ett litet antal personer. Någon gång mellan den 7 och 10 februari vandaliserades gården sedan kraftigt, enligt en anmälan till polisen. Av anmälan framgår att i stort sett alla fönsterrutor krossats, att toalettstolar och möbler förstörts och att väggar slagits sönder.

Dna-spår säkrade
På platsen hittade polisen cigarettfimpar och en ölburk, som skickades på teknisk undersökning.
– På en fimp har vi fått en dna-träff på en person som inte bor i distriktet. Men vi vet inte om det är ett nytt eller gammalt dna-spår. Gården har stått obevakad och kan ha varit ett tillhåll tidigare. Nu ska vi prata med kommunen och påtänkta entreprenörer och se om vi kan sy ihop något. Det är ju en liten krets som känt till planerna, säger polisens förundersökningsledare Tore Kristiansson.

Händelsen rubriceras som skadegörelse, men polisen har med i beräkningen att det kan finnas främlingsfientliga motiv bakom.
– Det kan vara en ren slump, att någon gjort detta ovetandes om planerna för gården. Men det kan också varit så att informationen slunkit ut och att någon tagit sakerna i egna händer för att förhindra eller förstöra. Med tanke på att gärningspersonerna varit i stort sett överallt i gården verkar det finnas ett engagemang som knappast några ungdomar har, säger Tore Kristiansson.

Plats för cirka 20 personer
Måns Åberg är vd för Individia group, som ska driva boendet. Han skriver i ett mejl till NVP att det inte är klart exakt vilken verksamhet som ska bedrivas.
– Men som boende är det i så fall tänkt att vara i mindre omfattning och omfatta som mest 15-20 personer, berättar han.
Vad har hänt med gården sedan den vandaliserades?
– Inga åtgärder har vidtagits, och vi som hyresgäst måste iordningställa byggnaden innan en verksamhet kan starta. Vi vet inte den exakta kostnaden för återställandet, men det kommer att bli kostsamt.
Har ni satt in några säkerhetsåtgärder?
– Ja, vi har vakter på plats dygnet runt.

 

Fotnot: I en tidigare version av texten angavs att överklagandeprocessen fortfarande pågår. Detta var fel, och har nu ändrats.

  • Hanna Bäckman


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x