Maktkamp och samförstånd

Nacka Uppdaterad 11:2628 oktober 2015
Vad händer när politikerna fattar beslut som påverkar Nackabornas vardag? NVP satt igenom förra veckans fullmäktigesammanträde – ett möte präglat av både enighet och bittra konflikter.
Senioruppror
17:45 ”Vi ger oss aldrig! Vi ger oss aldrig!”
75 seniorers rop ljuder i Nacka stadshus.

De har placerat sig strategiskt nedanför trappan till fullmäktigesalen. Alla politiker som ska in på mötet måste passera gruppen, som högljutt buar om politikern är moderat.
Bakgrunden: Detaljplanen för Danvikshem, som ska tas upp på mötet.
Gruppen kräver att en lättframkomlig väg till seniorhuset på Finnbodaberget ska skrivas in i planen.

”Ropen skalla, gångväg åt alla”, står på ett plakat. Snart ska saken debatteras
i Nackasalen.

Köbalett och en piruett

18:02 Mötet är igång. Nackalistans interpellation om stugorna i Skuruparken är först ut. Christina Ståldal, NL, uttalar oro för utsläpp av ”organisk och kemisk skit” från stugorna.
Cathrin Bergenstråhle, M, ger lugnande besked: Inget toalettavfall släpps ut från stugorna.

En lång debatt om MP:s interpellation om ökad biltrafik i Nacka tar vid. Avstängningar i Södra länken avhandlas, liksom förhoppningar om Österleden och värdet av att ha en elcykel.

Bosse Ståldal, NL, påminner om sitt partis förslag på en köbalett, som ett svar på kommunens kritiserade kranbilsbalett.
– Ska alla vi bli pensionärer innan vi kan bygga nya bostäder, undrar en uppbragt Mats Gerdau, M, apropå NL:s åsikter om att byggtakten måste sänkas för att förhindra kökaos.
Khashayar Farmanbar, S, gör en piruett och dansar en dans på stället i väntan på att komma upp i talarstolen.
– Vilken spännande och spänstig debatt, inleder han sitt anförande, där han bland annat säger att det är roligt att M har hoppat på kollektivtrafiktåget.

Bensträckare

19:01 Gunnel Nyman Gräff, S, är lätt besviken. Hon hade laddat för att hennes interpellation om välfärdsbyggnader skulle tas upp, men den blev bordlagd.
– Så blir det ofta, men nu trodde jag verkligen att vi skulle hinna med den, säger hon till NVP.
Samtidigt försöker ordförande Lars Stenholm få kaffestinna ledamöter att återinta sina platser, inför beslutsärendena.

Ingen blir nöjd
19:11 Dags för Danvikshemsplanen. Cathrin Bergenstråhle, M, kallar välkomnandet en timme tidigare för spännande och intensivt, och redogör sedan för bakgrunden till planen, som bland annat ska möjliggöra 110 nya 55-plusbostäder. Haken är nu att fastighetsägarna har stängt av en förbindelsegång mellan seniorhuset och Danvikshem.
Alla politiker är överens om att tillgängligheten är av största vikt, och att det är svårt att ta sig fram på en väg med tolv procents lutning – Khashayar Farmanbar, S, drar en parallell till att vandra i Alperna.

Men medan majoriteten lutar sig mot en avsiktsförklaring mellan fastighets-
ägarna om att underlätta för boende att ta sig till sina bostäder, anser oppositionen att avsiktsförklaringen inte är någon garant för god tillgänglighet. Oppositionen vill istället att ett krav på en tillgänglighetsanpassad gångväg skrivs in i detaljplanen.

Det blir votering. Resultatet blir dubbla minoritetsåterremisser. Med andra ord: Frågan skickas tillbaka till tjänstemännen, för ny behandling på ett senare fullmäktigemöte. Ingen verkar särskilt nöjd med detta.

Skidor för alla?

20:28 Än en gång är alla rörande överens om en sak: Det är bra att ett vintersportcentrum ska anläggas i Saltsjöbaden, på initiativ av lokala idrottsföreningar. Utan dramatik fattas beslut om att Nacka ska gå i kommunal borgen för projektet.
Men Lydia Liu, KD, höjer ett varningens finger.
– Vi får hoppas att Fiskisborna utnyttjar skidspåret. Det är inte många av dem som har skidor.

Beslut till slu
t

20:36 ”Äntligen!”, utbrister Peter Zethraeus, M. Nu blir det beslut om att inrätta Skarpnäs naturreservat – ett ärende som valsat runt sedan 1990-talet. Alla röstar ja, förutom SD, som är kritiska till att reservatet är mindre än det ursprungliga förslaget, och därför helst hade sett en återremiss.

Det hettar till

21:34 En motion från NL om att stoppa bygget av studentbostäder i ”Alphyddans enda grönområde” föranleder kvällens mest eldfängda debatt, som får ledamöterna att vakna till igen. Christina Ståldal, NL, berättar att hon fått samtal från förtvivlade boende i området, som inte vill att bostäderna ska byggas.

Eric Myrin, SD, tycker att motionen är bra, och påpekar att både SD och NL fått ökat väljarstöd i området. Filip Wiljander, M, reagerar kraftigt mot detta:
– Man kan inte undvika att bygga för att öka sitt väljarstöd!
Han får en stor applåd.
Magnus Söderström, MP, är irriterad.
– Jag förstår faktiskt inte NL:s retorik. Det gör mig ärligt talat lite förbannad att ni är så himla populistiska jämt, jämt, jämt, säger han och möts av applåder.
– Jag tänker inte bemöta dig, Magnus. Jag vet vilka sympatier du har i allmänhet och varför du säger som du gör, replikerar Christina Ståldal, med hänsyftning till konflikten mellan partierna i vintras, där NL ingick i ett valtekniskt samarbete med SD för att få plats
i nämnderna.
– Jag är en samförståndspolitiker, och det är jag jävligt stolt över. Om alla hade varit som du, Christina, hade vi fortfarande sprungit runt med kopparyxor, svarar en nu ännu mer
irriterad Magnus Söderström.

Mikael Carlsson, NL, försöker lugna ner stämningen:
– Ska vi alla tycka lika? Vi vill föra fram alternativ, andra röster. Varför ska inte de få bli representerade i det här organet? Vi kämpar för allas rätt att höras.
Motionen röstas ned. Bara NL och SD röstar för. Många ledamöter fotar storbildsskärmen där resultatet syns.

Lugnet tillbaka

22:03 Alla är återigen överens. Den här gången om utegymmens förträfflighet, apropå en motion från NL.
Kvällens sista debatt drar igång, än en gång om en motion från NL. Nu handlar det om tidiga insatser för unga. Camilla Carlberg, V, efterlyser fältassistenter
i kommunen. Jan-Eric Jansson, KD, berömmer NL för motionen, ”eftersom ni behöver det i dag”.

Vem vann?

22:30 Ordförande Lars Stenholm förklarar mötet avslutat med ett ”tack för
i dag!”.

Stadsjurist Helena Meier sätter, sin vara trogen, på lite uppiggande musik medan Nackasalen töms. Nick Borgens ”We are all the winners” ljuder i stadshuset. Det är oklart hur många av de trötta ledamöterna som kan identifiera sig med det.

Hanna Bäckman


Kaj är äldst i gemet – Noa färskast
NACKA
1973 bänkade sig en 25-årig Kaj Nyman, S, i Nackas kommunfullmäktige för första gången. 37 år senare är han fortfarande kvar. Betydligt färskare än 15-årige MUF-ordförande Noa Samenius, som sitter med för att lyssna och lära.

Han gjorde visserligen ett uppehåll efter sin första mandatperiod och återkom på 80-talet. Men Kaj Nyman är ändå den som, tillsammans med Stefan Saläng, FP, har suttit längst i Nackas fullmäktige – och alla år i opposition. Han ser stora skillnaden mellan mötena nu och då.

– Då handlade debatterna mer om konkreta saker, nu är det mer av målstyrning. Det kunde vara roliga debatter, med färgstarka politiker.

Är det inte hopplöst att sitta i opposition i så många år?
– Jag hade väl hoppats på att någon gång få driva den politiska utvecklingen. Ibland har jag funderat på att hoppa av. Men det kan ju alltid gå efter nästa val!

Vilken är den mest minnesvärda debatten?
– Avvecklingen av det kommunala bostadsbolaget Nackahem 1996. Det var väldigt dramatiskt. Då filibustrade vi vid ett tillfälle, för att en ledamot hade åkt iväg för att hämta sin fru. Vi pratade väldigt mycket om detaljer tills han kom tillbaka. Beslutet fattades till slut med bara ett mandats marginal.

Några rader bakom Kaj Nyman, på åhörarplats, sitter den klart yngste i rummet: Noa Samenius, 15, år, ordförande för MUF i Nacka.

– Det är första gången jag sitter med på fullmäktige, och det är väldigt intressant. Jag gillar kommunpolitik, för här kan man faktiskt göra skillnad. Jag brukar sitta med på Moderaternas gruppmöten, och där har jag redan nu möjlighet att påverka, säger han.

Hanna Bäckman


Ordförande har ordet
NACKA
Lars Stenholm, M, är kommunfullmäktiges ordförande, som håller i mötena. Så här ser han på sitt uppdrag:

”Jag har varit ordförande i ett år, men suttit i fullmäktige sedan 1998. Att vara ordförande är ett roligt och viktigt jobb. I vissa avseenden är det formellt, eftersom besluten bereds i förväg. Men det är viktigt att få mötena att fungera.

De mest minnesvärda mötena är alltid budgetfullmäktige på hösten. Då handlar det inte bara om enskilda ärenden, utan det blir mer av ideologiska diskussioner, eftersom budgeten omfattar i princip allt som kommunen gör.

Jag har aldrig behövt säga till på skarpen på något möte, däremot har jag fått försöka medla. Men på det hela taget har vi bra diskussioner. Många andra kommuner har problem med personpåhopp, men det har inte vi. Det svåraste är att avgöra när man ska avbryta en diskussion för att den hamnat för långt från ämnet.”
• Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ, motsvarande riksdagen på riksnivå. Under fullmäktige finns kommunstyrelsen, motsvarande regeringen, och ett antal ämnesnämnder.
• I Nacka sitter 61 ledamöter i fullmäktige från M (24 mandat), S (11), MP (7), FP (5), NL (4), C (3), V (3), KD (2) och SD (2).
• Fullmäktige träffas ungefär en gång per månad, för att avhandla interpellationer (oftast frågor ställda av oppositionen till majoriteten), motioner (förslag skrivna av ledamöter) och beslutsärenden.

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x