FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Allan, Glenn

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
22 april 2018

Maktkamp och samförstånd

Nacka 11:26 | 28 oktober 2015 Vad händer när politikerna fattar beslut som påverkar Nackabornas vardag? NVP satt igenom förra veckans fullmäktigesammanträde – ett möte präglat av både enighet och bittra konflikter.
• Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ, motsvarande riksdagen på riksnivå. Under fullmäktige finns kommunstyrelsen, motsvarande regeringen, och ett antal ämnesnämnder.
• I Nacka sitter 61 ledamöter i fullmäktige från M (24 mandat), S (11), MP (7), FP (5), NL (4), C (3), V (3), KD (2) och SD (2).
• Fullmäktige träffas ungefär en gång per månad, för att avhandla interpellationer (oftast frågor ställda av oppositionen till majoriteten), motioner (förslag skrivna av ledamöter) och beslutsärenden.
Senioruppror
17:45 ”Vi ger oss aldrig! Vi ger oss aldrig!”
75 seniorers rop ljuder i Nacka stadshus.

De har placerat sig strategiskt nedanför trappan till fullmäktigesalen. Alla politiker som ska in på mötet måste passera gruppen, som högljutt buar om politikern är moderat.
Bakgrunden: Detaljplanen för Danvikshem, som ska tas upp på mötet.
Gruppen kräver att en lättframkomlig väg till seniorhuset på Finnbodaberget ska skrivas in i planen.

”Ropen skalla, gångväg åt alla”, står på ett plakat. Snart ska saken debatteras
i Nackasalen.

Köbalett och en piruett

18:02 Mötet är igång. Nackalistans interpellation om stugorna i Skuruparken är först ut. Christina Ståldal, NL, uttalar oro för utsläpp av ”organisk och kemisk skit” från stugorna.
Cathrin Bergenstråhle, M, ger lugnande besked: Inget toalettavfall släpps ut från stugorna.

En lång debatt om MP:s interpellation om ökad biltrafik i Nacka tar vid. Avstängningar i Södra länken avhandlas, liksom förhoppningar om Österleden och värdet av att ha en elcykel.

Bosse Ståldal, NL, påminner om sitt partis förslag på en köbalett, som ett svar på kommunens kritiserade kranbilsbalett.
– Ska alla vi bli pensionärer innan vi kan bygga nya bostäder, undrar en uppbragt Mats Gerdau, M, apropå NL:s åsikter om att byggtakten måste sänkas för att förhindra kökaos.
Khashayar Farmanbar, S, gör en piruett och dansar en dans på stället i väntan på att komma upp i talarstolen.
– Vilken spännande och spänstig debatt, inleder han sitt anförande, där han bland annat säger att det är roligt att M har hoppat på kollektivtrafiktåget.

Bensträckare

19:01 Gunnel Nyman Gräff, S, är lätt besviken. Hon hade laddat för att hennes interpellation om välfärdsbyggnader skulle tas upp, men den blev bordlagd.
– Så blir det ofta, men nu trodde jag verkligen att vi skulle hinna med den, säger hon till NVP.
Samtidigt försöker ordförande Lars Stenholm få kaffestinna ledamöter att återinta sina platser, inför beslutsärendena.

Ingen blir nöjd
19:11 Dags för Danvikshemsplanen. Cathrin Bergenstråhle, M, kallar välkomnandet en timme tidigare för spännande och intensivt, och redogör sedan för bakgrunden till planen, som bland annat ska möjliggöra 110 nya 55-plusbostäder. Haken är nu att fastighetsägarna har stängt av en förbindelsegång mellan seniorhuset och Danvikshem.
Alla politiker är överens om att tillgängligheten är av största vikt, och att det är svårt att ta sig fram på en väg med tolv procents lutning – Khashayar Farmanbar, S, drar en parallell till att vandra i Alperna.

Men medan majoriteten lutar sig mot en avsiktsförklaring mellan fastighets-
ägarna om att underlätta för boende att ta sig till sina bostäder, anser oppositionen att avsiktsförklaringen inte är någon garant för god tillgänglighet. Oppositionen vill istället att ett krav på en tillgänglighetsanpassad gångväg skrivs in i detaljplanen.

Det blir votering. Resultatet blir dubbla minoritetsåterremisser. Med andra ord: Frågan skickas tillbaka till tjänstemännen, för ny behandling på ett senare fullmäktigemöte. Ingen verkar särskilt nöjd med detta.

Skidor för alla?

20:28 Än en gång är alla rörande överens om en sak: Det är bra att ett vintersportcentrum ska anläggas i Saltsjöbaden, på initiativ av lokala idrottsföreningar. Utan dramatik fattas beslut om att Nacka ska gå i kommunal borgen för projektet.
Men Lydia Liu, KD, höjer ett varningens finger.
– Vi får hoppas att Fiskisborna utnyttjar skidspåret. Det är inte många av dem som har skidor.

Beslut till slu
t

20:36 ”Äntligen!”, utbrister Peter Zethraeus, M. Nu blir det beslut om att inrätta Skarpnäs naturreservat – ett ärende som valsat runt sedan 1990-talet. Alla röstar ja, förutom SD, som är kritiska till att reservatet är mindre än det ursprungliga förslaget, och därför helst hade sett en återremiss.

Det hettar till

21:34 En motion från NL om att stoppa bygget av studentbostäder i ”Alphyddans enda grönområde” föranleder kvällens mest eldfängda debatt, som får ledamöterna att vakna till igen. Christina Ståldal, NL, berättar att hon fått samtal från förtvivlade boende i området, som inte vill att bostäderna ska byggas.

Eric Myrin, SD, tycker att motionen är bra, och påpekar att både SD och NL fått ökat väljarstöd i området. Filip Wiljander, M, reagerar kraftigt mot detta:
– Man kan inte undvika att bygga för att öka sitt väljarstöd!
Han får en stor applåd.
Magnus Söderström, MP, är irriterad.
– Jag förstår faktiskt inte NL:s retorik. Det gör mig ärligt talat lite förbannad att ni är så himla populistiska jämt, jämt, jämt, säger han och möts av applåder.
– Jag tänker inte bemöta dig, Magnus. Jag vet vilka sympatier du har i allmänhet och varför du säger som du gör, replikerar Christina Ståldal, med hänsyftning till konflikten mellan partierna i vintras, där NL ingick i ett valtekniskt samarbete med SD för att få plats
i nämnderna.
– Jag är en samförståndspolitiker, och det är jag jävligt stolt över. Om alla hade varit som du, Christina, hade vi fortfarande sprungit runt med kopparyxor, svarar en nu ännu mer
irriterad Magnus Söderström.

Mikael Carlsson, NL, försöker lugna ner stämningen:
– Ska vi alla tycka lika? Vi vill föra fram alternativ, andra röster. Varför ska inte de få bli representerade i det här organet? Vi kämpar för allas rätt att höras.
Motionen röstas ned. Bara NL och SD röstar för. Många ledamöter fotar storbildsskärmen där resultatet syns.

Lugnet tillbaka

22:03 Alla är återigen överens. Den här gången om utegymmens förträfflighet, apropå en motion från NL.
Kvällens sista debatt drar igång, än en gång om en motion från NL. Nu handlar det om tidiga insatser för unga. Camilla Carlberg, V, efterlyser fältassistenter
i kommunen. Jan-Eric Jansson, KD, berömmer NL för motionen, ”eftersom ni behöver det i dag”.

Vem vann?

22:30 Ordförande Lars Stenholm förklarar mötet avslutat med ett ”tack för
i dag!”.

Stadsjurist Helena Meier sätter, sin vara trogen, på lite uppiggande musik medan Nackasalen töms. Nick Borgens ”We are all the winners” ljuder i stadshuset. Det är oklart hur många av de trötta ledamöterna som kan identifiera sig med det.

Hanna Bäckman


Kaj är äldst i gemet – Noa färskast
NACKA
1973 bänkade sig en 25-årig Kaj Nyman, S, i Nackas kommunfullmäktige för första gången. 37 år senare är han fortfarande kvar. Betydligt färskare än 15-årige MUF-ordförande Noa Samenius, som sitter med för att lyssna och lära.

Han gjorde visserligen ett uppehåll efter sin första mandatperiod och återkom på 80-talet. Men Kaj Nyman är ändå den som, tillsammans med Stefan Saläng, FP, har suttit längst i Nackas fullmäktige – och alla år i opposition. Han ser stora skillnaden mellan mötena nu och då.

– Då handlade debatterna mer om konkreta saker, nu är det mer av målstyrning. Det kunde vara roliga debatter, med färgstarka politiker.

Är det inte hopplöst att sitta i opposition i så många år?
– Jag hade väl hoppats på att någon gång få driva den politiska utvecklingen. Ibland har jag funderat på att hoppa av. Men det kan ju alltid gå efter nästa val!

Vilken är den mest minnesvärda debatten?
– Avvecklingen av det kommunala bostadsbolaget Nackahem 1996. Det var väldigt dramatiskt. Då filibustrade vi vid ett tillfälle, för att en ledamot hade åkt iväg för att hämta sin fru. Vi pratade väldigt mycket om detaljer tills han kom tillbaka. Beslutet fattades till slut med bara ett mandats marginal.

Några rader bakom Kaj Nyman, på åhörarplats, sitter den klart yngste i rummet: Noa Samenius, 15, år, ordförande för MUF i Nacka.

– Det är första gången jag sitter med på fullmäktige, och det är väldigt intressant. Jag gillar kommunpolitik, för här kan man faktiskt göra skillnad. Jag brukar sitta med på Moderaternas gruppmöten, och där har jag redan nu möjlighet att påverka, säger han.

Hanna Bäckman


Ordförande har ordet
NACKA
Lars Stenholm, M, är kommunfullmäktiges ordförande, som håller i mötena. Så här ser han på sitt uppdrag:

”Jag har varit ordförande i ett år, men suttit i fullmäktige sedan 1998. Att vara ordförande är ett roligt och viktigt jobb. I vissa avseenden är det formellt, eftersom besluten bereds i förväg. Men det är viktigt att få mötena att fungera.

De mest minnesvärda mötena är alltid budgetfullmäktige på hösten. Då handlar det inte bara om enskilda ärenden, utan det blir mer av ideologiska diskussioner, eftersom budgeten omfattar i princip allt som kommunen gör.

Jag har aldrig behövt säga till på skarpen på något möte, däremot har jag fått försöka medla. Men på det hela taget har vi bra diskussioner. Många andra kommuner har problem med personpåhopp, men det har inte vi. Det svåraste är att avgöra när man ska avbryta en diskussion för att den hamnat för långt från ämnet.”

 
LÄGET I TRAFIKEN
  • Sträckan Nacka Forum - Årstadal
    Normal trafik
Visa/dölj information från SL
UPPSKATTAD JOURNALISTIK
/link/333549dd16664f07a65987d1be9dff5c.aspx

NVP:s granskning prisad

Nyheten om äldre containrar vinnare
MAGISKT
/link/d7440203b7fd409184f23adc3dd30197.aspx

Hon bytte kors mot kort

Gustavsbergsmagiker med egen show
KRÖNIKA
/link/953398a6a4e845d8a5cb96a32dfb33d4.aspx

Det lönar sig att fråga

Att svara gäller även politiker
BÖCKER
/link/3a41cd838cd04f66918d61c014a6aa9b.aspx

En musikepok går i graven

Efter 38 år flyttar Ormen ut
TEATER
/link/7376cf3287fd467281f6f7aed088a837.aspx
MILJÖ
/link/3feff1c72e8646488baa28a52d65a64c.aspx

"Miljö är inget kosmetiskt"

Företagare på konferens med Al Gore
BARNPROGRAM
/link/9547078b4cc944c2bf77d8fef241ddfa.aspx

"Jag tar barn på allvar"

"Bolibompa-gubben" från Älta
GUSTAVSBERG
/link/d300178dc38640d2b3c413e3d19cef34.aspx

"Vårt kulturarv är hotat"

Konstnärerna i G-studion oroas
NÄRINGSLIV
/link/da8494cd6c4f40ebb2859c5316a902c5.aspx

Vägen tillbaka för Grand

Anrikt hotell blickar framåt
MILJÖ
/link/f095706c4d6d4bdd8686a5a0ecfdb115.aspx

Hon väljer giftfritt

Anna Frost har sanerat sitt hem
SPORT
/link/ed6549f81f014fb2bbf66be3de5b2b89.aspx

Gänget som ger energikickar

Karate för barn med funktionshinder
KULTUR & NÖJE
/link/d64a611c9b344aa58160fc1b1261e0f8.aspx

Emma Halvarsson tog publiken med storm

Representerar Värmdö i riksfinalen
GUSTAVSBERG
/link/968ed81934f24c46b943a2cce1aae244.aspx

Simskola för nyanlända

Viktig kunskap i skärgårdskommun
MUSIK
/link/1549571a3fca4671ad3602aa91702675.aspx

Tar klivet från kören

Linda Frithiof satsar på solokarriär
KONST
/link/f8ddb1e90fb44c55adf2427ab8821408.aspx

Konstresa på sjukhuset

Ska motivera och starta samtal
JUBILAR
/link/be7043322a52484983527df228634e9c.aspx
POLITIK
/link/de91e84dc4124af489650e4c66675f29.aspx
NOBEL
/link/8c681cffaf684a8d92ea2fa08a49175c.aspx

Pristagare besökte Nacka

Lunchade på Lännersta gård
KONST
/link/d056f3b9534844d398b227b1771da533.aspx

Vill gjuta liv i tanten

Har skapat tantkonst i två decennier
UTMÄRKELSE
/link/1b6a47374a0c4a8ab0edecaa8b570626.aspx
SPORT
/link/c03d9cc0fd154a8bafbe147310003dbb.aspx

Vill att fler ladies ska lira

Värmdös damlag vill växa
INGARÖ
/link/4edf8eeb663d41e58efad497ef1d0b66.aspx

Fick en lysande idé

Vill att Ingarö ska synas
UTBILDNING
/link/9bc7da268ddf44c79d341d5422646c2f.aspx

Eleverna höjer pulsen

Neglinge skola har fokus på rörelse
SKÄRGÅRDEN
/link/52edf47d2b18415798a88c816244bc73.aspx

En ovanligt vacker syn

Sälsafari avslutade segelsäsong
KULTUR
/link/74ccf497282f4a3583b5e390640e516f.aspx

Danstolkad Beethoven

Två världar möts i Alea
MILJÖ
/link/482002a5e2e34a68b2d8710c6cb9bd1c.aspx

Skitig bäck får nytt liv

Porlande lekplats tack vare elever
SPEL
/link/91133c4ced6d482cb22d44d146815387.aspx
PODD
/link/9f677b0b9f3948a883dd934d7d5991d2.aspx

Heta snack i bastun

Spelar in podd med kända vänner
JORDBRUK
/link/f99c077b982b4407a635ce2fb4a18dcb.aspx

Kylan slår mot bönderna

Sträng sommar drabbar skördarna
AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MUSIK
/link/3962595c55a649539d15ef9b3b99b3eb.aspx

Singelaktuell kompisduo

David Bowie och Prince inspirerar
VÄRMDÖ
/link/dc961377530a4f6ab428cd4ea1f4c70d.aspx

Picknick med nya
och 
gamla Värmdöbor

Kompispicknick utanför kommunhuset
NATURPRIS
/link/730d2111ae8f4dcc8d2e156175d71b95.aspx
UDDA HUS
/link/f9c6a1a706104fef83d7a9603c1c8fd6.aspx

Fylke tar plats i Nacka

Hobbithotell redo för gäster
MILJÖ
/link/e3d36b81260540449287aaf16a1cd1bb.aspx

Pedagogisk plockning

3 723 skolbarn gör Nacka renare
TECKNARSTIPENDIUM
/link/bccbe02368b2446b9e2eb844ff41ffc1.aspx
DESIGN
/link/b96e4d27164748f686b9d9a42fe6d0c8.aspx
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Anna-Karin Blom, webbansvarig
Telefon: 08-555 266 33

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
 
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
ANNONS

Köpes

Lp-skivor och singlar från -50 -60 och -70-tal. Pop, rock, jazz, schlager. Ring Thomas
717 55 16, 070-717 55 16.

Se fler annonser
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se