Vitaminberikat tuggummi
gav SM-silver i företagande

Värmdö Uppdaterad 09:36 11 maj 2019

UF-företaget VitaBites B12-berikade tuggummin prisades på SM i ungt företagande i förra veckan. Bakom iden står elever på Värmdö gymnasium, som vill främja en vegansk kosthållning.

I början av året vann de priset för bästa affärsplan och i veckan tog de hem silvret under Ung Företagsamhets-mästerskapen. 

I Stockholm har omkring 3 000 elever drivit närmare 700 företag inom ramen för Ungt Företagande, UF. I förra veckan hölls den årliga UF-mässan i Älvsjö, och där föll VitaBite juryn i smaken. Företaget som drivs av sex tjejer från Värmdö gymnasium, kom på andra plats i SM och vann kategorin Årets affärsplan.  
– Vi vill främja en vegansk och vegetarisk kosthållning, eftersom kan det vara svårt att få i sig en tillräcklig mängd B12 för den som är vegan eller äter en begränsad mängd av animaliska produkter, säger Elvira Grönvall, vd på VitaBite UF.

Planen är att företaget ska bli ett aktiebolag i framtiden.
– Vi har blivit motiverade av all framgång och av placeringen i SM. Vi vill fortsätta med företaget, fast efter lite sommarlov. Det finns ett behov på marknaden och vi kan bidra till en bättre klimatsituation, så varför inte, säger Elvira Grönvall. 
Hanan Hachena

… och unga uppfinnare prisades
för idé om minskat tobaksskräp

Ett djurmatningssystem och en fimpdosa, det är två exempel på uppfinningar av elever på Nacka Strands skola. En av dem tog hem första pris under förra veckans Ung Företagsamhet-mässa.

NACKA. Det var under den stora UF-mässan, som egentligen riktar sig till gymnasieelever, som eleverna i årskurs 2 från Nacka Strands skola, fick ställa ut sina olika uppfinningar. Eleverna har fått arbeta fram sina egna idéer utifrån hur man kan lösa vardagliga problem, och sedan byggt prototyper baserade på idéerna till mässan. 

Fimpdosan tog hem första pris i bästa idépresentation.
– Grundarna till fimpdosan tycker att det slängs för mycket fimpar och snus på marken och därför producerat fram en förvaringsdosa åt cigarrett- och snusanvändare, säger Anna Grimlund, rektor på Nacka Strands skola. 

Automatisk djurmatning
En annan uppfinning är ett djurmatningssystem, som är till för djurägare som reser bort men vill kunna mata sina djur på en bestämd tid. Systemet kan användas manuellt och via en app. 

Uppfinningsverksamheten är en del av Nacka Strands skolas arbete med entreprenörskap i undervisningen. Tanken är att eleverna ska få vara kreativa och dessutom lösa problem som uppstår under produktionens och utställningens gång. Eleverna presenterade sina prototyper för en jury med representanter från näringslivet.
– På utställningen fick de träna på att presentera sina idéer för personer inom näringslivet. Jag tycker också att det är viktigt att eleverna får utveckla sina förmågor att hitta sin drivkraft för att utvecklas i skolarbetet och som personer, säger Anna Grimlund.

  • Hanan Hachena