Viltrehabiliterare vald till
Årets Värmdöbo

Värmdö Uppdaterad 08:00 14 maj 2019

22 ekorrungar, en skadad duva och en kattuggla fick tålmodigt vänta när Anders Fredblad överraskades av nyheten att han utsetts till Årets Värmdöbo.
– Jag känner mig överväldigad, säger den populäre viltrehabiliterare.

När NVP tillsammans med Skärgårdsradion och arrangören Värmdö kommun överraskar Anders Fredblad ute på ideellt drivna Grönskans viltrehabilitering, med den glada nyheten och ett fång rosor blir han först mållös. Efter att ha bett om en andhämtningspaus kommer han tillbaka med ny energi för att fortsätta svara på frågorna.
– Jag känner mig överväldigad. Framför allt känns det bra för att det blir mer fokus på de skadade djuren. De har inga röster eller sjukhus. Därför är det bra att fler får upp ögonen för att det faktiskt finns sjukvård för vilda djur, säger han.

Enligt Martin Andersson, kommunens projektledare för tävlingen, röstade närmare 5 000 personer på sin favorit och segermarginalen för Anders Fredblad var klar. 
– Vi har aldrig fått så många röster tidigare. Tvåan och trean i tävlingen hade vunnit ett annat år, men ändå blev det en klar seger. Anders Fredblad är den person som fått flest röster någonsin. Rekordår!

Martin Andersson tror att en av orsakerna till att så många röstat är att kommunen lagt mycket energi på att profilera de nominerade i videoporträtt, som lagts ut på sociala medier och kommunens hemsida.
Priset delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Gustavsbergs hamn. Förutom äran kommer Anders Fredblad få ta emot en prischeck på 15 000 kronor.  
Hur kommer du att använda pengarna?
– Jag lade precis ut 3 000 kronor på ekorrmat. Valnötter, hasselnötter och pinjenötter. De här pengarna är ett välkommet tillskott, allt kommer att gå till djuren.