Värmdö Publicerad 12:08, 26 mars 2020

• Hjälpte kuten tillbaka till vattnet

Tidigt på torsdagsmorgonen skapade en liten sälkut uppståndelse i Gustavsberg. Sälen låg på en cykelväg i närheten av Gustavsbergs kyrka.
– Vi såg sälen vid 06.00 på morgonen och det verkade som att den låg och sov. Den verkade må bra och såg inte skadad ut, säger Nicki Lag som var en av de som försökte hjälpa sälen då de var rädda skulle bli påkörd.
– Som tur var stannade en hantverkare som hade en plåt i bilen. Tillsammans omringade vi sälen och använde plåten för att visa den vägen till havet igen, och den simmade till slut iväg.

Nicki Lag skrev om sälkuten i Facebook-gruppen Värmdöbor vilket skapade stort engagemang bland kommentarerna.

Nicki Lag kontaktade stiftelsen Djurens ö på Djurö för att höra om de agerat rätt som hjälpt sälkuten att hitta tillbaka till vattnet. Hon fick då veta att de hanterat situationen bra men att sälungen antagligen skulle ta sig upp på land igen. Enligt Djurens ö har sälen, en liten hona, troligen för tunt fettlager och kan därför inte vara i vattnet för länge — och i det läget finns inte så mycket annat att göra än att kontakta en viltvårdare.
– Hoppas innerligt att hon klarar sig, säger Nicki Lag.

Djurens ö skrev under torsdagsförmiddagen om sältjejen på sin Facebook-sida.
”Vi är i kontakt och samarbete med viltvårdare som uppdateras var lilla kuten syns. Så om någon ser henne så kontakta gärna oss. vi ger henne en chans men tyvärr kan det sluta så sorgligt att hon måste avlivas. Vi håller alla tummar att hon lärt sig jaga fisk och att hon klarar det!”