”Vi fick lära oss
att inte prata politik”

Värmdö Uppdaterad 15:10 09 april 2019

Deshira Flankör fick tidigt lära sig att hålla sig undan politiken. Att uttrycka sig borgerligt i ett socialdemokratiskt Sverige, och i en ny hemstad där tidningen hette Norrländska socialdemokraten, var ändå lönlöst. Trots förmaningarna är hon sedan två år ledare för den borgerliga majoriteten i Värmdö.

NVP har i de två tidigare artiklarna porträtterat Nackas och Värmdös socialdemokratiska oppositionsråd, som båda var engagerade i SSU och vars politiska bana tidigt började mejslas ut. För Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, har vägen till politiken varit allt annat än förutbestämd.

Deshira Flankör, uppvuxen i Kosovos huvudstad Pristina, flydde som tioåring till Sverige med familjen, precis innan det fullskaliga kriget i forna Jugoslavien bröt ut. I Kosovo hade albanska skolor börjat stängas och demonstranter som visade sitt missnöje på gatorna riskerade att bli skjutna.
– Jag minns när jag satt och skrev en uppsats och en massa helikoptrar började flyga över skoltaket. Det var sommar och fönsterna var öppna. Mina ögon började plötsligt svida och näsan gjorde ont. Helikoptrarna hade sprutat in tårgas i byggnaden.

Hemlighöll journaler
Deshira Flankörs pappa, som var allmänläkare, jobbade sent på kvällarna för att hjälpa skadade demonstranter. Den politiska makten försökte få ut hans patientjournaler, men han såg till att inga journaler fördes, för att skydda personal och demonstranter. När pappan via källor fick höra att han skulle fängslas flydde familjen.

Det första året bodde familjen i Karlskrona för att sedan flytta till Boden, där pappan började utbilda sig för att kunna arbeta som läkare i Sverige. Som elev i grundskolan låg Deshira Flankör betygsmässigt lite över medel, i gymnasiet läste hon naturvetenskap med teknisk inriktning. Familjen trivdes i Boden och fascinerades över hur hjälpsamma alla var, men att uttrycka borgerliga åsikter ledde sällan till något bra.
– Vi kom från ett socialistiskt styrt land till ett rött Norrland, där tidningen till och med hette Norrländska socialdemokraten. Vår pappa lärde oss barn tidigt att inte uttrycka politiska åsikter, det var ändå lönlöst att försöka påverka.

Efter gymnasiet tog Deshira Flankör en kandidatexamen i företagsekonomi på Mittuniversitet i Östersund. Efter studierna startade hon en egen bokföringsfirma, som hon drev sex år mellan 2006 och 2012. Under den tiden flyttade hon till Värmdö och blev mamma till två döttrar. 
Det var speciella år som också blev avgörande för att hon tog steget in i politiken. När Alliansen tog makten 2006 förstod Deshira Flankör att det ständigt röda politiska landskapet i Sverige var på väg att förändras. Den blå majoriteten började också driva igenom reformer som skulle underlätta för arbetskraftsinvandring, så som att snabba på handläggningen för arbetstillstånd för nyanlända. Politiska beslut som träffade precis rätt hos Deshira Flankör, som på nära håll sett hur nyanlända passiviserats av bidragstagande, i stället för att uppmuntras att jobba.

Men det som var avgörande för att hon tog steget in i politiken var utsattheten hon kände som småföretagare, när hon blev mamma.
– Som redovisningsekonom fick jag lämna över mina kunder till andra företag när jag tog ut föräldraledighet, men när jag började jobba igen fick jag inte tillbaka dem. Valet att behöva välja mellan företaget och familjen gjorde mig bitter. Det var då jag kände att jag ville vara med och påverka.

Blev heltidspolitiker 2017
Deshira Flankör fick sitt första politiska uppdrag för Moderaterna 2010 som invald i kommunfullmäktige i Värmdö. 2012 valdes hon till ordförande i Värmdös vård- och omsorgsnämnd, där hon satt i tre år. Lika länge som hon var försäljningschef på webbtjänsten Alla bolag. Mellan 2015 och 2017 fortsatte hon som ordförande i byggnadsnämnden, tills hon blev kommunstyrelsens ordförande i januari 2017, vilket var första gången hon blev heltidspolitiker.
Du är 40 år, är du politiker när du fyller 50?
– Jag vill säga nej. Jag tycker inte att man ska vara på samma position för länge. Till slut blir man ett med besluten och kulturen, och det är sällan bra för saken.

Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö

Ålder: 40 år
Bor: Herrviksnäs, Värmdö
Familj: Man och två döttrar (11 och 8 år) 
Jobb: KSO, kommunstyrelsens ordförande, i Värmdö
Kör: Tesla (”Men det är min mans bil”)
Ser på tv: ”Agenda på söndagar. Annars knappt någonting.”
Personlig pryl: Boken ”Alkemisten” av Paolo Coelho. ”Det är en bok som jag läser om och om igen. Så mycket kloka insikter och när jag vill fly någonstans är den boken härlig att fly till.”