Värmdö skapar nya ängar — med positiva bieffekter

Värmdö Uppdaterad 08:02 17 juni 2019

• Kan påbörjas i sommar. • "Insektsdöden är påtaglig."

Om några år kan ängsblommorna vaja i sommarvinden vid Värmdö marknad, Ingarö IP och Älvsby industriområde. Det är en del av kommunens arbete för att gynna bin, humlor och andra pollinatörer — som i sin tur är nödvändiga för den biologiska mångfalden.

Det började med ett initiativ från partierna Majoritet för Värmdö — M, C, L, MP och KD — om att kommunen borde gynna pollinatörer, genom att till exempel lämna plats för ängsblommor på parkmark.
Och nu ska kommunen gå från ord till handling. I förra veckan godkände tekniska nämnden initiativet, vilket innebär att arbetet kan påbörjas redan i sommar. 

Den preliminära planen är att ställa om gräsytor på tre platser i kommunen — vid Värmdö marknad, Ingarö IP och Älvsby industriområde — till ängar. I ett första steg ska man börja slå gräset istället för att klippa det. Till hösten kan man sedan så ängsfrön och plantera ängsplantor. Därefter måste de ytorna skötas på rätt sätt, så att de efter cirka tre år har förvandlats till rikt blommande ängar. Utöver det ska kommunen placera ut ett antal insektshotell, där insekter kan bo och övervintra, runt om i Värmdö.
I höst ska en handlingsplan tas fram, och i den kan det ingå att plantera bärbuskar, göra om fler gräsytor till ängsmarker och skapa boplatser för olika insekter.

Tekniska nämndens ordförande Filip Joelsson, MP, som var den som författade initiativet. 
– Insektsdöden är påtaglig. Jag är född på 70-talet, och på bilsemestrar i min barndom minns jag att framrutan smetades igen av insekter. Så är det inte i dag. Och har vi inga insekter som kan pollinera, blir det inga äpplen och bär. Jag brinner för att få ut att detta är en viktig fråga, säger han.

Han tror att kommunens arbete kan göra märkbar skillnad.
– Det här är inga små punktinsatser, utan lokalt kan det få stor betydelse. Kommunen äger en hel del mark, där det finns fler möjliga åtgärder att sätta in. Vad det blir får handlingsplanen visa.