Värmdö sätter in extra bevakning i Hemmesta

Polisen har säkrat vissa spår efter den misstänkta mordbranden på HVB-boendet.
FOTO: Charlotta Westling
Värmdö Uppdaterad 11:57 06 augusti 2019

• Efter misstänkta mordbranden mot HVB-hem i natt.

Efter nattens mordbrand mot HVB-hemmet Äppelbo i Hemmesta har Värmdö kommun satt in extra bevakning.
– Vi har vaktpatruller på plats. Vi har personal dygnet runt. Personal var även på plats i natt, de har gjort precis enligt boken.  De som behöver stöd får stöd, och personalen får stöd hela tiden, säger Birgitta Zaar, enhetschef på socialkontoret.

Det var, som NVP rapporterat, klockan 01:09 som någon eller några ska ha kastat flaskor med brännbar vätska mot HVB-hemmet. Minst en flaska antände fasaden. Ingen person ska ha skadats av branden.

Branden släcktes enligt kommunen av personal på plats. Under natten tillsattes extra bevakning av ett externt bevakningsbolag och extra rondering kommer att fortsätta framöver. HVB-boendet kommer även att bemannas av vaken personal nattetid.
– Vi tittar på kompletterande åtgärder. Vi arbetar med trygghetsskapande och säkerhetshöjande åtgärder och om vi behöver utökad bevakning, säger Magnus Brattgård, chef på Värmdö kommuns säkerhetsenhet.

Äppelbo drivs av kommunen som ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och har tio platser. Kommunen har beslutat om att avveckla HVB-hemmen Mellanbo och Äppelbo. Mellanbo, som låg intill, har redan avvecklats, men i Äppelbo bor det fortfarande ungdomar.
– Vi håller på att avveckla boendet, vi har fortfarande folk som bor där. Verksamheten fasas nu ut då vi inte tar emot så många nya ensamkommande flyktingbarn, säger Birgitta Zaar.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och den är klassificerad som hatbrott.
– Teknikerna har varit ute på plats, jag tror de håller på fortfarande. Ingen är mig veterligt frihetsberövad, säger Ola Österling, på Stockholmspolisen.