Värmdö Publicerad 11:15, 23 maj 2020

• Många fler sökande i år • "Kan arbetsgivarna inte garantera en säker miljö placeras ingen sommarjobbare där"

Coronaviruset gör att feriejobb inom äldrevården slopas på flera håll, men Värmdö har beslutat att ta in sommarjobbare på kommunens äldreboenden.
– Vi har inte utgått från andra kommuner utan efter vad vi själva bedömmer, säger Johanna Ramstedt, Djuröhemmet.

2019 sökte 51 ungdomar jobb via kommunens sommarjobbsportal. I år mottog portalen 400 ansökningar. Ökningen beror på att Värmdö har ändrat sin modell för sommarjobb. De senaste åren har ungdomar kunnat söka jobb hos privata företag till vilka Värmdö betalade ut halva lönekostnaden. I år har kommunen återgått till att fördela sommarjobben inom kommunala verksamheter.
– Det är stor skillnad i ansökningar mot förra året. Då hade vi privata aktörer som anställde ungdomar och som sökte bidrag för det via kommunen, men nu är samtliga arbetsgivare kommunala, säger Zidane Alsahli, arbetsmarknadskonsulent på Värmdö kommun. 

Till de 400 sökande ska 130 jobb fördelas. Coronaviruset har gjort vissa arbetsplatser olämpliga för ungdomar och några har stängt verksamheten.
– Det har varit svårt att få tag på arbetsgivare, men i dag har vi lyckats täcka alla våra 130 arbetsplatser, säger Zidane Alsahli.

Värmdö sticker ut
De flesta kommuner i landet, däribland Nacka, har valt bort arbetsplatser inom vård och omsorg på grund av coronapandemin. I Värmdö har man gjort annorlunda. 
Kommunen låter respektive arbetsgivare bedöma huruvida en arbetsplats är lämplig för sommarjobbare eller inte – och båda kommunens äldreboenden, Djuröhemmet och Gustavsgården, har tackat ja till ung arbetskraft.

Sommarjobbare ska inte förväxlas med vikarier
Johanna Ramstedt är enhetschef på Djuröhemmet, som i år kommer att ta in sammanlagt sju ungdomar fördelat på tre perioder. Arbetsuppgifterna omfattar främst social närvaro.
– Det kan vara att gå med på promenader, spela spel och att hjälpa till med enklare arbetsuppgifter — som att tömma sopor, vika tvätt, servera mat, fika och koka kaffe. Alla som befinner sig närmre än två meter från de äldre använder visir, säger Johanna Ramstedt.

Antalet sommarjobbare bestäms utifrån vad ordinarie personal mäktar med. Sommarjobbare ska inte förväxlas med vikarier och de deltar inte i vårdarbete med äldre, poängterar Johanna Ramstedt.
– Vi har inte utgått från andra kommuner utan från vad vi tror. I vår riskbedömning kan vi inte se att det krockar. Vi kan jobba säkert utifrån de restriktioner som vi vanligtvis följer, och hittills har det fungerat bra. 

En daglig bedömning
Många arbetsgivare har sagt nej till feriejobbare från kommunen. Anledningen är brist på resurser att kunna säkerhetsställa arbetsmiljön.
– All riskbedömning sker efter Folkhälsomyndighetens råd. Våra arbetsgivare är vana att ta emot minderåriga praktikanter, men kan de inte garantera en säker miljö för personalen så kommer ingen sommarjobbare placeras där. Läget är en daglig bedömning, säger Miranda Ahlers, C, ordförande i vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden.