FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Majken, Maja

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
19 maj 2019

Saneringarna av vägglöss har ökat med 45 procent de senaste tre åren.

Vägglöss har bitit
sig fast i bostäder

Värmdö 07:56 | 14 november 2018

I ett och ett halvt års tid har Värmdöbostäder haft problem med vägglöss i några av sina lägenheter. Trots sanering har man inte fått bukt med skadedjuren. 
Värmdö är inte ensamt om problemen — saneringarna i landet har ökat med 45 procent de senaste tre åren.

Tänk dig att du inte kunnat sova under ett och ett halvt års tid på grund av att din bostad invaderats av vägglöss. Så har det sett ut för några av Värmdöbostäders hyresgäster sedan augusti 2017, då man upptäckte vägglöss i en lägenhet i Munkmora. Lössen har sedan spritt sig.

Berör handfull lägenheter
– Vi har fyra, fem lägenheter i Gustavsberg just nu som tyvärr har drabbats. Det är jättetråkigt för de boende och jätteobehagligt med all typ av ohyra, säger Anders Hörnqvist, vd på Värmdöbostäder.

Bolaget har sanerat lägenheterna flera gånger, men trots det inte fått bukt med vägglössen. 
– Löss finns tyvärr i alla kategorier av fastigheter. Vi anlitar saneringsföretag som hjälper våra hyresgäster och vi arbetar hårt med saneringar när vi får in anmälningar, men det är inte helt enkelt att bli av med dem, säger Anders Hörnqvist.

Även kommunens boenden för nyanlända har haft vissa problem med vägglöss. Men Sandra von Euler Letsch, chef för integrationsenheten, säger att det inte är något stort problem.
– Av alla boenden vi har, cirka 170, så har vi haft ett fåtal fall, i två till tre totalt sedan 2016, säger hon.

Miljökontoret har inte fått in något klagomål om vägglöss under det senaste året. Däremot har man gjort en allmän tillsyn på kommunens alla boenden i år och då har man inte upptäckt några vägglöss.

Växande problem
Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, säger att om man väl fått in vägglöss i bostaden så behöver man professionell hjälp för att bli av med dem. 
– Löss finns i all verksamhet där man hanterar människor. Vägglusen äter människans blod och det är alltid vi, och våra föremål, som förflyttar dem. De kan inte flytta sig själva, men de kan växa till kolonier och sprida sig till andra lägenheter.

I Stockholms län hade Anticimex 600 fall 2007, knappt tio år senare, 2016, hade man 5 113 fall — en ökning med 752 procent. 
Utvecklingen i storstäderna har efter det bromsats upp något, enligt Håkan Kjellberg. Hittills i år har Anticimex sanerat 4 278 bostäder i länet.
–  I dag finns vägglusen i hela västvärlden. Det är flera faktorer som ligger bakom: Okunskap, resistensproblematik och en stor möjlighet för fler och fler människor att förflytta sig via jobb och över gränser. Vägglusen har fått ett uppsving och hjälp av människan att sprida sig, men den har aldrig försvunnit från jordens yta, säger Håkan Kjellberg.

Vägglusen kryper fram på nätterna

Vägglusen är nattaktiv och suger blod från människan. Den kan gömma sig i sängar, soffor, golvlister och tapeter. Vägglusen kan följa med i bagaget efter en resa. Den kan också spridas vidare via begagnade möbler, resväskor och ryggsäckar. En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande.

5 tips för att skydda sig:
• Var vaksam när du tar hem begagnade möbler.
• Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser.
• Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem.
• Tvätta kläder i 60 grader.
• Lägg misstänkta föremål i frysen (-18 grader) i en vecka.