FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Gastrogruppen har ekonomiska problem och vill sälja den fastighet där Systrarna Delselius och Grisslinge värdshus driver verksamhet. Affären har dock varit svår att ro i hamn med tanke på den omdiskuterade breddningen av Grisslingerakan.

Vägfrågan i Grisslinge
kan knäcka serveringar

Värmdö 08:00 | 30 januari 2019

Ägarna till Systrarna Delselius och Grisslinge värdshus vill att Värmdö kommun köper fastigheten. Blir den inte såld kan verksamheten komma att läggas ner. Orsaken är ekonomiska svårigheter och den planerade fyrfältsutbyggnaden av Grisslingerakan.

Som NVP berättat har det politiska styret i Värmdö i flera år drivit frågan om en fyrfilslösning. Trafikverket arbetar med en vägplan som ska ställas ut för granskning i höst. Men den planerade utbyggnaden kan förändra hela området och hotar 90 arbetstillfällen.
– Om Trafikverket bygger som planerat är det frågan om våra verksamheter kan vara kvar. Ingången till restaurangen kommer i alla fall att försvinna, säger Peter Larsson, vd på Gastrogruppen.

Gastrogruppen har under en längre tid brottats med ekonomiska svårigheter och har det senaste året försökt sälja fastigheten där Systrarna Delselius och Grisslinge värdshus ligger. Men några aktuella bud finns inte, då samtliga intressenter avvaktar Trafikverkets förslag till vägomläggning. Situationen är nu så ansträngd att företaget kan tvingas lägga ner den nuvarande verksamheten.
– Vi vill driva verksamheten och få loss kapital. Tanken har varit att sälja fastigheten på den öppna marknaden. Men vi får ingen vettig lösning på frågan. Beslut om Grisslinge-rakan ska tas i år, och börja byggas om två tre år. Och vi har inte den uthålligheten, säger Peter Larsson.

Värderas till 40 miljoner
Nu har Gastrogruppen gjort en formell begäran om att kommunen köper fastigheten. Enligt tidigare uppgifter uppgår fastigheten till 930 kvadratmeter plus en tomt på 1 806 kvadrat, som taxeras till 9,2 miljoner kronor. Bolaget har låtit göra en värdering och enligt den värderas fastigheten (2017/2018) till mellan 41 och 44 miljoner kronor.
– Vi har väl inga stora förhoppningar, men det skulle kunna vara en öppning och jag tror absolut kommunen skulle göra en bra affär. Fastigheten är väl byggd och väl underhållen, läget är unikt och fastighetens värde består. De får in hyresintäkter, en bra avkastning på sju procent och kommunen kan ju alltid sälja den vidare. Systrarna Delselius vill vi inte sälja, det är ett separat bolag.

Kan rädda verksamheten
Istället vill företaget koncentrera sig på att utveckla Systrarna Delselius och Grisslinge värdshus.
– Om kommunen köper fastigheten så kan verksamheterna bevaras och utvecklas. Vi vill bland annat bygga ett rökeri, det har vi redan börjat med, en butik och en stenugn till bageriet. Ingen tjänar på om verksamheten läggs ner, det enda det mynnar ut i är en skadeståndsprocess mot Trafikverket, säger Peter Larsson.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, har gett kommundirektör Camilla Broo i uppdrag att titta på frågan.
– Vi tittar på det och ska lägga ett förslag till vidare hantering, säger Camilla Broo.