Väckte 90-årigt par med dödshot – får tre års fängelse

Värmdö Uppdaterad 11:21 25 juni 2019

• Skräckmorgon för 90-årigt par. • Hotade att döda om de anmälde.

Ett par i 90-årsåldern väcktes av att den 21-årige Värmdöbon skrek och hotade dem med kniv. Nu döms han till tre års fängelse.

Tidigt morgonen den 2 mars 2019 trängde sig en 21-årig Värmdöbo in hos ett äldre par i Boo när de låg och sov. Han väckte dem genom att rikta skenet från en ficklampa i ansiktet mot dem och hotade att skada och döda dem om de inte gav honom guld, silver, klockor, sprit och medicin.

Under hot tvingade han bland annat den 91-årige mannen att lägga sin hand på en byrå så att han skulle kunna hugga sin kniv genom mannens hand. Den 91-årige mannen tog då av sin förlovningsring, som han burit sedan 1948, och överlämnade till 21-åringen, varpå 21-åringen tillfälligt stoppade undan sin kniv.

Hoten om våld fortsatte och mannen lämnade först huset närmare en timme senare, sedan han av misstag fått brandvarnarna att larma. Innan han försvann varnade han paret för att kontakta polisen, eftersom han då skulle döda dem. Mannen fick med sig stöldgods till ett värde av omkring 65 000 kronor. 21-åringen kunde identifieras genom övervakningsfilmen från den buss som han lämnade området med. 

Utöver ovanstående rån döms mannen för ytterligare fem brott utförda i Nacka och Värmdö under 2018 och 2019: Försök till rån, häleri, övergrepp i rättssak, vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Den 21-årige mannen erkänner flera av brotten, säger att han varken kan erkänna eller förneka somliga av brotten eftersom han på grund av omfattande missbruk har begränsade minnesbilder från tidsperioden. Mannen förklarar sitt beteende med att han på grund av depression hamnat i ett missbruk, vilket även gjort att han skuldsatt sig hos kriminella.

21-åringen döms till tre års fängelse och skadestånd på sammanlagt 150 000 kronor.