Uppåt i skolrankning — men låg placering för Värmdö

FOTO: MOSTPHOTOS
Nacka/Värmdö Publicerad 10:56, 17 november 2021

• Bästa skolkommun läggs ner efter 20 år

Både Nacka och Värmdö klättrar på årets upplaga av Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun — men Värmdö ligger fortsatt på en låg placering.

Nacka hamnar på plats 67 av 290 kommuner i landet, att jämföra med plats 79 förra året, medan Värmdö landar på 205:e plats, vilket är något bättre än fjolårets plats 238.

Nackas placering i år innebär det tredje bästa resultatet i länet, och Värmdös resultat är länets tolfte bästa.

Rankningen utgår från tio olika kriterier, som resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, andel godkända elever och meritvärden i årskurs 9.

Nacka utmärker sig positivt framför allt när det gäller elevernas resultat och lärarlöner. Niornas meritvärden är fjärde högst i Sverige, och lärarnas löner är tionde högst. Även Värmdö utmärker sig positivt inom de två kriterierna.

Däremot hamnar både Nacka och Värmdö i botten i landet när det gäller kategorin resurser till undervisningen. Den indexsiffra som räknas fram i den kategorin baseras på kostnaden för en viss skolform delat med antalet invånare. Den siffra man då får fram jämförs med referenskostnaden i den kommunen kostnadsutjämningen.

Lärarförbundet meddelar att man nu, efter 20 år, lägger ner rankningen. Detta motiveras med att skillnaderna mellan olika kommuner och skolor är för stora. Lösningen, menar Lärarförbundet, är att staten ska ha huvudansvar för att finansiera skolan.

– Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x