Värmdö Publicerad 18:09, 16 november 2020

• ”Otroligt skrämmande utveckling” • Kulturchefen: ”Vi ska inte kommunicera med bild på barn i slöja” • Deshira Flankör: ”Jag tolkar den som provokation”

Inför ett event med nätverket Välkommen till Värmdö fixade biblioteket en affisch med en ung person i hijab. Men affischen stoppades av Värmdös kulturchef Fredrik Nornvall — ett beslut som blivit mycket omdebatterat.
– Det kan uppfattas som ett barn i slöja. Kommunen ska inte kommunicera med en sådan bild, säger Fredrik Nornvall, och får medhåll av Deshira Flankör, M.

På FN-dagen, den 24 oktober, höll Välkommen till Värmdö en corona-anpassad utbildning om mänskliga rättigheter tillsammans med Gustavsbergs bibliotek.

Ebba Hagander Mir, grundare av Välkommen till Värmdö, berättar att dagen blev lyckad, med många besökare.

Men eventet föregicks av en händelse som upprörde henne, och som hon nu går ut med offentligt. På den affisch som biblioteket satte ihop om utbildningen fanns en person i hijab, och en mindre bild på bibliotekets läs- och skaparbuss.

– Jag tyckte att den var jättefin. Dels var den snygg, dels visade den en person ur den målgrupp vi vänder oss till, säger Ebba Hagander Mir.

Affischer och flygblad trycktes, och distribuerades av Välkommen till Värmdö knappt två veckor före eventet.

Men sex dagar innan utbildningen skulle äga rum hörde Värmdös kultur- och fritidschef Fredrik Nornvall av sig till biblioteket och bad dem att byta ut motivet på affischen.

På den nya varianten har personen i hijab tagits bort, och ersatts av en större bild på bussen och en FN-logga.

– Det är en otroligt skrämmande utveckling att vissa personer inte får synas på bild, att kommunledningen griper in och ska ändra redan publicerat material, säger Ebba Hagander Mir.

Fredrik Nornvall bekräftar för NVP att han hörde av sig till biblioteket och bad dem ändra affischen.

– När jag, av kommundirektör Cecilia Lejon, blev uppmärksammad på bilden reagerade jag direkt. Det är inte någon bild på en medborgare i Värmdö, utan en genrebild på en ung flicka i slöja. Hon kan uppfattas som riktigt ung, av vissa som ett barn i slöja, säger han och fortsätter:

– Barn i slöja är föremål för diskussion i många sammanhang, och jag tycker inte att det är bra att kommunen kommunicerar med en sådan bild. Det är inte bibliotekets roll att agera ledarsida.

Han lyfter även fram att kommunen 2019 hade en kvinna i slöja på bild på förstasidan på kommunens tidning Vårt Värmdö.

– Så att ha en bild på en kvinna i slöja är inget problem. Men det här rör sig om en genrebild på en ung flicka. Det går inte att utifrån bilden bedöma om hon är 10, 18 eller 20. Det är det som är problemet.

I fredags lade Ebba Hagander Mir ut en publicering på Facebook om det inträffade, och delade den i lokala grupper, där kommunens agerande både kritiserades och fick stöd.

I dag, måndag, gav sig även kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, in i debatten.

På sin egen Facebooksida lade hon ut ett inlägg, där hon ger sin syn på saken.

Hon börjar med att tala om att hon inte personligen beordrat att affischen skulle ändras, men att hon har kritiserat kommunikationen i fråga och uppskattar att annonsen ändrades.

Vidare skriver hon att kommunens kommunikation ska spegla fullmäktiges mål om ”en attraktiv kommun för boende, studerande och besökare där alla, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller sexuell läggning ska känna sig trygga och säkra”.

”Att kommunicera en bild med den blågula färgen samt den strikt patriarkalt-kulturella tillämpningen av beslöjningen måste krävt ansträngning och kan på så vis tolkas som provokation. Tvärt emot vad kommunens kommunikation ska syssla med”, skriver Deshira Flankör. 

Hon framhåller också, liksom Fredrik Nornvall, att bilden inte föreställer en Värmdöbo, utan kommer från en bilddatabas och att personen skulle kunna vara ett barn under 18 år.

”Fundera en stund på budskapet — man ska manifestera mänskliga rättigheter med ett utryck som många förknippar med förtryck? Jag tolkar den som provokation och politisk manifestation vilket inte torde ligga i kommunikatörernas uppdrag”, skriver Deshira Flankör.

Hjälper nyanlända in i samhället

• Välkommen till Värmdö är ett nätverk av privatpersoner i Värmdö, som på olika sätt hjälper nyanlända till rätta i kommunen.
• Nätverket anordnar bland annat insamling och fördelning av saker och tjänster till nyanlända.
• Sedan starten 2017 har Välkommen till Värmdö bland annat ordnat läxhjälp, språkcafé, utbildningar, barnpassning, jobbsökande, barnaktiviteter och utflykter.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x