Unga undersöker manliga normer

Värmdö Uppdaterad 14:57 12 juli 2019

• Och hur de påverkar ungas vardag och samhället.

#P1NK IS THE NEW BLUE – så heter fritidsgårdsenheten/Ung i Värmdös senaste projekt där unga på eget initiativ undersöker ”maskulinitetsnormen och dess destruktiva uttryck”.
– De har själva bestämt vilket tema de vill arbeta utifrån, säger Jenny Rogeland, samordnare för Ung i Värmdö på fritidsgårdsenheten i kommunen.

Projektet ingår i Ung i Värmdös övergripande tema "hållbar utveckling", det kan handla om miljö, klimat eller, som i detta fall, sociala frågor. Tre av Ung i Värmdös ledare, Oskar Mazoul, Johannes Möller och Camilla Leivo, driver utifrån detta projektet tillsammans med fyra ungdomar som ferieanställts under två veckor. Samim Azizi, Alexia Passos e Silva, Jonna Mejdal och Joel Brandt ska med sina olika erfarenheter och bakgrund att undersöka hur "maskulinitetsnormen" påverkar ungas vardag och samhället.

Syftet med projektet är att undersöka, synliggöra och utmana de "destruktiva maskulinitetsnormer" som gör att många unga behöver växa upp och förhålla sig till vad som anses manligt; maskulinitet kopplat till makt, dominans och hierarkier. Och i förhållande till det; vad som anses som kvinnliga, "svaga" egenskaper, som att visa känslor. Normer som, ungdomarna menar, kan leda till en ohälsa och kostnader för samhället.

Projektet hade efter knappt ett dygn väckt starka reaktioner på kommunens facebook-sida. En av kommentatorerna skrev: "När ni kommer tillbaka får ni gärna förklara vad ni menar med "motverka normer" och bidra med länken till den vetenskapliga artikel ni stöder projektet på". Andra ville veta vad det kostade skattebetalarna och vad målet med projektet var.
– Vi har fått otroligt mycket reaktioner. Det var ganska omtumlande för oss. Men det har också satt en grund och ett engagemang för projektet; att det här måste vi arbeta med, säger Oskar Mazoul, en av de som leder projektet.

Resultatet av "P1NKISTHENEWBLUE" kommer att redovisas i foto och film. Målet är att unga personers röst ska få ta plats och kunna påverka.

Läs mer på kommunens facebooksida eller instagram:
https://www.facebook.com/varmdokommun/
https://www.instagram.com/p1nkisthenewblue/