Tvist försenar nyöppning
av porslinsmuseet

Värmdö Uppdaterad 07:56 06 maj 2019

Porslinsmuseet öppnar inte i sommar som planerat. Orsaken är en tvist mellan Värmdö kommun och Nationalmuseum om nya renoveringskrav.

För ett år sedan tecknade Värmdö kommun och Nationalmuseum ett samarbetsavtal, som innebar att museet ska drivas av Nationalmuseum, medan kommunen håller med lokalerna i Torkhuset. 
Innan dess skulle Nationalmuseum flytta föremål och kommunen genomföra ombyggnationer i Torkhuset till en beräknad kostnad på cirka tio miljoner kronor. Avsikten var att museet skulle öppna i ny regi sommaren 2019. Men nu kommer det inte att öppna förrän nästa sommar.
– Ombyggnad och renovering pågår för fullt. Vi är redan inne i maj. Planerad öppning är tidigt nästa sommar, säger Birgitta Castenfors, ställföreträdande myndighetschef på Nationalmuseum.

Under hösten har Nationalmuseum framfört nya krav, bland annat kring ett nytt ventilationssystem med kapacitet för 150 personer. Kommunen anser att det inte ingår i det samverkansavtal man har och den åtgärdsplan man är överens om. Dessutom måste kommunen göra en omprojektering, som inte bara berör ventilation utan också andra planerade åtgärder. I december meddelade kommunen att om Nationalmuseum står fast vid sina krav, så får de också bära kostnaderna.
– Det handlar om ett antal miljoner kronor mer än beräknat, som vi inte kan stå för. Vi är måna om att tidtabellen och budgeten hålls och anser att de får stå för dessa kostnader, alternativt att vi lägger kostnaden på hyran som är satt till en symbolisk summa om en krona i dag. Men de har inte bestämt sig än, säger Fredrik Nornvall, tillförordnad kommundirektör.

”Katastrof”
Fredrik Nornvall är bekymrad över den försenade nyöppningen.
– För oss är det otroligt viktigt att museet öppnar så snart som möjligt.  Det vore katastrof om det är stängt, som det var förra året. Jag kommer att fråga Nationalmuseums generaldirektör om de kan göra något i sommar, exempelvis en pop-up-utställning. Det skulle öka attraktiviteteten i hamnen.

Kritik från företag
I veckan hålls ett informationsmöte i Gustavsbergs hamn där företagen, kommunen, Nationalmuseum och byggföretaget närvarar.
Företagaren Anna Runberg som driver Bistro Gustavsberg är oroad över beskedet.
– Det här är som att dra undan mattan för mig, min familj och alla företagare i hamnen som är beroende av besökare och turism. Öppnar inte Porslinsmuseet i sommar som man lovat, blir det färre besökare och budgetar som inte går ihop, men det verkar som Nationalmuseum inte förstår konsekvenserna av sitt beslut, säger hon.