FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Röda korsets syatljé i Värmdö har blivit en samlingsplats för de som hellre lagar än kastar och köper nytt. Och projektet ”Gör om — Gör nytt” lockar besökare även långt utanför kommungränsen.

Stygn som fäster
nya vänskapsband

Värmdö 11:41 | 29 maj 2019

Hur kan man kombinera miljötänk och gemenskap? När Röda korset i Värmdö började tråckla fram en idé blev slutresultatet en syateljé, där besökarna gör gamla kläder som nya igen.

På torsdagar och lördagar samlas en liten eller större skara människor för att umgås, men också göra lite nytta. Röda korsets projekt Gör om — Gör nytt är en syateljé, öppen för alla som har ett intresse av att laga eller fräscha upp sina gamla klädesplagg.

På träffarna, som äger rum i Gustavsbergs bibliotek och i Röda korsets lokalers bakom Tallåskyrkan, finns alla nödvändigheter till hands – symaskiner, tyger, tråd, strykbrädor och strykjärn. Utöver det finns expertis inom sömnad som hjälper till.

Deltagarna behöver bara ta med sig det plagg som behöver fixas.

– Vi kände att det är synd för miljön att så mycket kläder slängs, därför startade vi det här i februari i år. Men det är inte bara en syateljé utan också en träffpunkt. För vissa blir det en hjälp för själen att komma hit. Någon är arbetslös och bekymrad, då pratar vi om det och ibland ger vi tips för hur folk kan gå till väga för att komma till rätta med sina problem, säger Gertrud Berglund, aktiv i Röda korset Värmdökretsen.

Syprojektet har spritt sig utanför kommungränsen. Folk från Vällingby och Handen har varit på besök. En annan långväga besökare är Brommabon Petra Janosikova som åkt till Gustavsberg för att justera en kappa.

– Jag behöver anpassa den till min kroppsform, och nu är den nästan klar. Annars kommer jag ofta och har lärt mig att använda symaskin här. Jag gillar det här med att inte kasta bort pengar på en massa nytt.

Agneta Westerberg från Tullinge började tova en väst – med älvmotiv – för länge sedan, men sedan blev det liggande. Först nu har hon slutfört projektet.

– Jag började med den här västen på 80-talet, men för att bli klar med den behövde jag hjälp och det fick jag till slut här.

En annan deltagare, Maria Peruanen från Gustavsberg, har moderniserat en gammal jacka, genom att plocka bort axelvaddarna och sy upp ärmarna. Hon berättar att hon lockas hit av gemenskapen.

Framför allt är det kvinnor som kommit till träffarna. Gertrud Berglund säger att hon gärna vill ha in fler med invandrarbakgrund.

– Vi vänder oss till alla åldrar och nationaliteter. Vi vill att folk ska komma hit och känna sig hemma, som en bonus blir det också en träning i svenska språket. 

Fler män också?
– Ja, de är få och dem vill vi också gärna ha mer av. Ett av de roligaste minnena hittills var när det kom in en blyg medelålders man, med byxor som var trasiga i grenen. Jag stod bakom och instruerade hur han skulle göra. När han lagat dem gick han stolt runt och visade upp vad han åstadkommit, säger Gertrud Berglund.

Syateljén fortsätter till mitten av juni och har sedan uppehåll tills verksamheten drar i gång igen i september.

– Det här är inget vi gör tillfälligt, det är stadigt, säger Gertrud Berglund. 

Träffas på tisdagar och torsdagar

 • Torsdagar klockan 11-14 i Röda korsets lokaler på Skärgårdsvägen 14.
• Lördagar klockan 11-14 på fjärde våningen i Runda huset, då Gustavsbergs bibliotek är med och arrangerar.