Värmdö Publicerad 12:13, 10 februari 2020

• Nominera din favorit • "Ska spegla Värmdös befolkning"

Vem borde bli Årets Värmdöbo 2020? 
– Jag uppmanar alla att nominera någon i sitt nätverk, säger Värmdö kommuns projektledare Martin Andersson.

Idrottstränare, fritidsledare, lärare och eldsjälar bakom Guldkanten och Polarna. Alla har de förärats titeln Årets Värmdöbo genom åren. Den första tävlingen anordnades 2007, och nu är det med andra ord dags att kora den fjortonde vinnaren. 

Men först måste tio nominerade vaskas fram. Sedan förra året är det Värmdö kommun som håller i tävlingen, i samarbete med NVP, och projektledaren Martin Andersson berättar att redan förra tisdagen, när nomineringen öppnade, kom in det ett antal förslag.

– Det är jättekul! Jag vill uppmana alla att nominera någon i sitt nätverk, någon som gör bra saker för andra, så att vi får ett stort och brett underlag, säger han.

”Ska spegla befolkningen”
Vem är det då som kan bli nominerad? Jo, personen måste bo eller bedriva verksamhet i kommunen, och ska ha gjort något alldeles särskilt för Värmdö under året. Bland de förslag som kommer in väljer en jury ut tio slutkandidater.

– De ska spegla Värmdös befolkning. Vi vill ha en spridning över hela kommunen och en jämn könsfördelning, säger Martin Andersson.

Vilken betydelse har tävlingen för Värmdö?
– Min uppfattning är att den har vuxit. Fler än tidigare röstade förra året, eftersom vi hade ett starkt startfält och hade jobbat hårt med marknadsföringen. Många verkar tycka att det är en bra sak att kommunen lyfter fram positiva krafter.

Årets Värmdöbo — så går tävlingen till

• För att nominera, fyll i formuläret på varmdo.se/aretsvarmdobo, med en motivering till ditt val, senast den 4 mars.
• Det går även att nominera manuellt i ett röstbås i Värmdö kommunhus.
• Din kandidat ska ha gjort något alldeles särskilt för Värmdö under året och ska vara bosatt eller verksam i kommunen.
• En jury utser sedan tio finalister, som presenteras i NVP och på kommunens hemsida. Allmänheten får därefter rösta på kandidaterna.
• Vinnaren presenteras i maj och får priset på 15 000 kronor under Vi på Värmdö-festivalen den 6 juni.