FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Majken, Maja

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
19 maj 2019

Före och efter Linda Nordhs städning av återvinningsstationen vid Hemmesta vägskäl.

Städade återvinningsplats
– helt på egen hand

Värmdö 15:03 | 22 november 2018

En jättehög med kläder täckte marken vid en återvinningsstation i Hemmesta. Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen har de dumpats där av oseriösa insamlare. Några timmar senare var allt borta — tack vare ännu en insats av Linda Nordh.

När en bild från klädhögen på stationen vid Hemmesta vägskäl lades upp i Facebookgruppen Värmdöbor förra söndagen blev reaktionerna många och omedelbara. En av gruppens medlemmar skred också direkt till handling: Linda Nordh. NVP har tidigare berättat om hennes skräpplockning runt om i Värmdö, efter att hon städade en nedskräpad busshållplats i Hemmesta.

Hon gjorde ett försök att få med sig fler till klädhögen, men fick inte napp.

– Jag hade inget för mig just då, så jag åkte dit. Ju längre kläderna låg på marken, desto större var ju risken att de skulle bli blöta och smutsiga, så jag kände att det var bråttom, säger hon.

Hon stoppade ner kläderna i påsar och knölade ner allt i containern för klädåtervinning. Eftersom behållaren är omöjlig att fiska upp kläder från, är hon säker på att kläderna har dumpats direkt på marken. Den uppfattningen delas av Annika Ahlberg, regionchef för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

– När det är såhär stora mängder kläder måste det ha varit någon som åkt dit med en lastbil. Det kan vara en annan klädinsamlare, som inte är seriös, som har dumpat allt, säger hon.

Det är inte FTI, utan hjälporganisationen Human bridge, som har hand om klädinsamlingen. Däremot ansvarar FTI för städningen. I det aktuella fallet hann dock ingen höra av sig om oredan innan Linda Nordh hade städat.

– Vi städar stationen tre gånger i veckan, och fick inte in någon anmälan om nedskräpning i söndags. Om vi hade fått det, så hade vi kollat när vi var där senast. För ibland har vi hunnit åtgärda platsen när ärendet kommer in. Om en anmälan kommer in klockan 16 kan det hända att vi städar nästa morgon. I andra fall kan vi åka ut direkt, säger Annika Ahlberg.

Vad säger du om att en privatperson ser sig tvungen att städa?
– Det är otroligt snällt av henne, men samtidigt ska det inte behövas. På skyltar vid stationerna finns uppgifter om hur man kan kontakta oss för att anmäla nedskräpning.

 

Linda Nordh, till höger, vid skräpplockning i våras.