FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

– Vi hade det lite för bra jämfört med om det varit en riktig apokalyps, säger Julian Vogel om tiden i bunkern.

"Som en semester —
fast en sugig sådan"

Värmdö 08:09 | 08 februari 2019

Hur är det att leva i en bunker under en kärnvapenattack? Det testade Julian Vogel och Nils Brandsma på i fem dagar förra veckan. NVP ringde upp Värmdökillarna en timme efter att de släppts ut i friheten.

Förra veckan skrev NVP om Värmdökillarna som i en avslutande del av filmprojektet (Inter-Continental Bunker Mission) byggt en bunker i Värmdö — för att under en simulerad kärnvapenattack själva testa på att leva under jord.

Det var natten till lördagen förrförra veckan som Julian Vogel och Nils Brandsma, på en given signal av filmteamet, abrupt vaknade upp ur skönhetssömnen av ett himla oväsen.
– De väckte oss med en högljudd siren och höll på och skrek i megafoner. Vi sprang ner i bunkern i bara kallingarna och somnade sedan om, säger Nils Brandsma.
Ni var där nere nästan fem dagar. Hur var det?
– Det var mörkt och kallt, runt tio grader. Efter ett tag tog filmteamet vårt stormkök och vår t-spritvilket gjorde att vi inte kunde göra varm mat och koka te. Men ändå, vi hade det lite för bra jämfört med om det varit en riktig apokalyps, säger Julian Vogel.
Nils Brandsma förtydligar: 
– Vi visste ändå att världen fanns kvar där ute. Så det här blev som en semester, fast en väldigt mörk, kall och sugig sådan.
Tror ni ändå att ni fick en försmak av undergången?
Vårt scenario var att vi var under ett kärnvapenanfall, då hade det räckt med att vara i bunkern i 72 timmar. Så på det sättet tillbringade vi längre tid i bunkern, säger Nils Brandsma:
– Men även om vi gjorde det under säkra förhållanden, så tror jag vi förstår bättre hur det är att leva under kyla med begränsat med mat och utrymme. Det var lite som en brandövning, det tänds ingen eld, men det händer ändå något i bakhuvudet, säger Julian Vogel.
Vad är er starkaste upplevelse från dagarna i bunkern?
– Nils råkade få med sig en bok där det låg ett brev av hans flickvän som han läste upp. Då blev allt lite varmt och gulligt. Sedan skrev vi nio originallåtar hur det är att leva i en bunker, säger Julian Vogel.
– En annan upplevelse var att vi av en slump upptäckte ett preppingpaket som vi fått med oss från en resa till Japan. När man lade det i vatten hände något kemiskt vilket gjorde att vattnet började koka. Då fick vi varm mat igen! säger Nils Brandsma.
Tar ni med er någon positiv erfarenhet från bunkern?
– Det var att ta en dusch och dricka en kopp varmt te efter att vi släppts ut från bunkern. Det är klyschigt, men vi kände en uppskattning för det vi har, säger Julian Vogel.
– Det skönaste var ändå att få vara fria från internet och mobilen i fem dagar. Det gjorde oss mer stressfria och närvarande, tillägger Nils Brandsma.