Värmdö Publicerad 10:38, 21 november 2022 Uppdaterad 15:12, 21 november 2022

• All verksamhet öppen • Vården förstärkts med bandvagnar • Uppdatering 15:07: skolbussarna går igen

Samtliga skolskjutsbussar i Värmdö kommun har ställts in nu på morgonen på grund av vädret.

– Skolskjutsarna till alla skolor är inställda. Vi har inte fått information om hur Haninge Nynäshamns taxi gör än. Taxi är påverkad beroende på var de kör. Stora vägar är okej men mindre kan vara svårframkomliga. Det är lägesbilden för hela regionen, säger Anette Niska Andersson, pressansvarig i kommunen.

Det är Traveller som kör kommunens skolbussar. Hur det blir i eftermiddag återkommer kommunen till. Däremot ska skolskjuts med båt och taxi för funktionsnedsatta fungera som vanligt säger skolskjutssamordnare Elisabeth Andersson.

Anna Brandström, ordförande i Kullsvedsskolans föräldraförening skriver på Facebook att hon ringde taxibolaget i morse före beskedet om skolskjutsarna kom:

– Och då sa de att flera bilar kört fast och de hade stora förseningar, och då fick sonen med skolskjuts stanna hemma, skriver hon.

Trots att skolbussarna ställts in håller skolorna, och även annan verksamhet, öppet säger Magnus Brattgård, säkerhetschef.

– Vi har ett stabilt läge. Skolor och vård och omsorg har anpassat sig utifrån den bemanning man har. Alla verksamheter har öppet, säger Magnus Brattgård, och fortsätter:

– Jag vet att det har varit driftstörningar på skolskjutsarna, och skolor där elever behövt stanna hemma. Men min uppfattning är att SL har varit igång från sju, halvåtta-tiden. Det har varit något bättre i Värmdö. Vi har nog upplevt mer problem för vår personal från Nacka att komma hit. Personalen ställer upp för varandra och har kört varandra och samåkt för att de ska kunna komma till arbetet.

Enligt Anette Andersson ska dock en förskola på Ingarö behövt hålla stängt på grund av strömavbrott.

Aftonbladet rapporterar att Värmdö, Vallentuna och Åkersberga har förstärkts med bandvagnar.

– Bandvagnar finns i beredskap inom 112:s verksamhet och det finns i Värmdö. De styrs helt utfirån sjukvårdsbehov och är inte till för allmänna transporter, säger Magnus Brattgård.

Värmdö kommun gick under söndagskvällen ut med en vädervarning med anledning av Smhi utfärdat en orange vädervarning för stora delar av Stockholms län och Gotland. "Vädersituationen kan bli mycket besvärlig, men med stora lokala skillander. Åk inte ut på vägarna om det inte är nödvändigt, och följ parkeringsreglerna för att plogning ska kunna genomföras" skriver man bland annat. Man varnar för risk för nedfallande träd. Vid 11:18 varnade trafiken.nu för nedfallet träd som låg över väg 274 från Myttinge till Löknäs, med mycket stor påverkan på trafiken.

– Den orangea varningen ligger kvar fram till 20.00 måndag kväll, därför håller vi vår verksamhet öppen, den är öppen tills alla barn är hämtade, säger Magnus Brattgård.

Kommunen skriver också att invånarna ska vara beredda på att det kan bli elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikation.

Hittills har det inte varit några större problem med snöröjningen säger Magnus Brattgård.

– På kommunala vägar snöröjer vår egen drift och de upprätthåller röjningen som de ska, säger han och fortsätter:

– De har ju inte sagt var det ska snöa som mest. På Djurö är det just nu (vid 10-tiden, red:s anm) blåsigt men det snöar inte. Det är nerfallna träd här och var, säger Magnus Brattgård.

Kommunen uppmanar de som har möjlighet att jobba hemifrån under måndagen.

Uppdatering klockan 15:07: Skolbussarna går som vanligt nu på måndag eftermiddag säger Anette Andersson.

Mer information går att läsa på varmdo.se, trafiken.nu, sl.nu.

Texten uppdateras under dagen 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x