Nacka/Värmdö Publicerad 11:45, 11 mars 2020 Uppdaterad 13:45, 11 mars 2020

• Risknivån höjd • Även de med lindriga symtom berörs

Värmdö kommuns förskolor och skolor rekommenderar alla barn med symptom på luftvägsinfektion att stanna hemma.
– Det låter lite hysteriskt, säger en förälder.

Folkhälsomyndigheten har sedan igår höjt risknivån för samhällsspridning av coronaviruset covid-19 till mycket hög. Man har också förtydligat att alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet, särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorgen inte går till jobbet om de får symtom, och att anhöriga undviker onödiga besök på sjukhus och äldreboenden.

På onsdagen gick Värmdö kommuns alla förskolor och skolor ut med den nya informationen till föräldrar på Schoolsoft och även via sms. De nya rekommendationerna gäller även barn och elever i förskola och skola.
– Vi har gått ut med samma information som Folkhälsomyndigheten. De som har symptom på luftvägsinfektion, även om de är lindriga, ska inte gå till skolan, eller åka hem, säger Ing-Marie Lagne, skolchef för Värmdös förskolor.

Symtom på infektion är luftvägssymtom, feber eller hosta.

En av Värmdös föräldrar som fått informationen ifrågasätter beslutet.
– Vi fick information via sms om att alla barn som har någon sorts förkylningssymptom eller visar tecken på det ska skickas hem. Det är nya riktlinjer tydligen. Det låter lite hysteriskt tycker jag. Vår dotter är ofta utomhus och blir då ofta lite snuvig utan att det är något, säger en förälder med barn i förskola.

Ing-Marie Lagne säger att man följer myndigheternas rekommendationer.
– Vi följer vad myndigheten säger. Ibland tycker folk att vi har haft för milda rekommendationer, och ibland tycker folk att de är för starka. Vi kan inte göra annat än att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nacka kommun uppdaterade under gårdagen sin hemsida med den nya informationen från Folkhälsomyndigheten, men har inte gått ut med någon ny generell information under onsdagen.
–  Vi har informerat om det förhöjda läget, och det gör vi fortlöpande. Information har gått ut till rektorerna efter att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån och förtydligat att alla med symptom på luftvägsinfektion ska vara hemma. Men det har kommunen sagt hela tiden. Våra tidigare råd gäller, känner man sig sjuk, och det gäller generellt i Nacka kommun, ska man stanna hemma, säger Karin Hårding, pressansvarig i Nacka.

Känner du oro?

Folkhälsomyndigheten hänvisar de som känner oro eller behöver råd gällande coronasmitta att ringa 113 13.

Den som misstänker att man smittats kan ringa Vårdguiden 1177.

Mer information finns på kommunernas hemsidor.