Brottsmisstänkt SD-politiker slutar

Värmdö Publicerad 16:56, 23 april 2021

• Christer Löfving lämnar sina uppdrag • Förnekar brott

SD-politikern Christer Löfving lämnar alla sina politiska uppdrag. Orsaken är att det sedan i höstas pågår en förundersökning där han är misstänkt för brott. 
– Jag har tröttnat på alla skriverier, säger han till SVT.

Under torsdagen meddelade Christer Löfving, SD, att han lämnar alla sina politiska uppdrag i kommunen. Beskedet kommer efter misstankar om grovt vapenbrott.
– Jag har tröttnat på alla skriverier och allt som är sant och inte osant och alla påhopp. Jag orkar inte som pensionär hålla på med en massa trams när man inte behöver, säger Christer Löfving, SD, i en kommentar till SVT.

I september häktades Christer Löfving, misstänkt för grovt vapenbrott. Han och ytterligare en person greps på samma plats på Värmdö. Båda anhölls och häktades, men släpptes senare. Sedan dess har en förundersökning om misstanke om grovt vapenbrott pågått mot båda. 

I förra veckan meddelade kammaråklagare på särskilda åklagarkammaren Martin Tidén att brottsrubriceringen för Christer Löfving ändrats.
– Vad gäller Löfving har flera misstankar lagts ned. Han är i nuläget inte misstänkt för grovt vapenbrott. Men jag har inte lagt ned alla misstankar. Det pågår en förundersökning där han är med. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Martin Tidén till NVP.

I samma mål, greps och anhölls förra tisdagsmorgonen tolv personer i Stockholmsområdet, misstänkta för grovt vapenbrott. Efter flera förhör beslutade åklagare under tisdagen och onsdagen att släppa samtliga tolv. Christer Löfving var inte en av de frihetsberövade.
– Personerna är fortfarande misstänkta för brott, men misstankarna handlar inte längre om grovt vapenbrott utan om vapenbrott av normalgraden. Förundersökningen fortsätter nu med fler förhör och andra utredningsåtgärder, säger Martin Tidén.

Enligt Aftonbladet ska det ha varit en samordnad gryningsräd koordinerad av Särskilda åklagarkammaren, och utförd av polisens avdelning för särskilda utredningar, som gjorde att de tolv personerna kunde gripas. Brotten ska ha utförts från 2019 fram till 21 april 2021, enligt dokument från tingsrätten. Ingen av de tolv tillhör enligt Martin Tidén någon av de kategorier särskilda åklagarkammaren utreder i vanliga fall.

Christer Löfving förnekar brott. 
– Misstankar kan de ju ha, men sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Därför är jag inte ett dugg orolig, säger han till SVT.

Christer Löfving sitter bland annat som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och tekniska nämnden. Han är också nämndeman vid Nacka tingsrätt. Han lämnar nu alla sina uppdrag.
Särskilda åklagarkammaren handlägger brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x