Polisen skärper misstanke efter mordbrand

Polisen skärper brottsrubriceringen för mordbranden i Hemmesta.
FOTO: Charlotta Westling
Värmdö Uppdaterad 16:32 08 augusti 2019

• Hittat spår efter molotovcoctails vid HVB-hemmet i Hemmesta. • Skärper nu brottsrubriceringen till grov mordbrand.

Efter mordbranden vid HVB-hemmet i Hemmesta natten mot tisdagen har polisen nu säkrat spår efter förövaren/förövarna.
– Ja, vi har säkrat spår från bland annat brännbar vätska eller föremål som kastats mot boendet, som visar vad det är för typ av material, man använt för att tända eld på fasaden, säger Mats Eriksson, på polisens mediacenter.

Spåren visar att man använt flaskor med ett brännbart föremål i, ett tygstycke som dränkts i vätska, så kallade molotovcocktails.

Polisen har också hållit förhör med åtta personer, samtliga boende på HVB-hemmet.
– Vi har också fått en del tips från medborgare som gjort iakttagelser och håller på att sammanställa uppgifter från vittnesförhör. Ingen är frihetsberövad eller gripen, säger han.

Det finns ingen misstänkt i nuläget och ingen hotbild mot boendet som polisen känner till.
– Det är inget jag känner till i allafall, men vi brukar heller inte kommentera om hot mottas av någon, säger Mats Eriksson.

Polisen har dock skärpt brottsrubriceringen i veckan, från mordbrand klassificerad som hatbrott, till grov mordbrand med hatbrottsmotiv.

Initialt var, enligt räddningsledare, spridningsrisken för branden stor bland annat på grund av byggnadens konstruktion. När man kom till plats hade dock personal på boendet redan släckt branden, och räddningstjänsten fick ägna sig åt kontroll och ventilation av byggnaden.