Värmdö Publicerad 11:57, 04 juni 2021

• Finns flera platser på Värmdö • Blir även av med ambulans och akutbil

S i Värmdö reagerar nu mot gårdagens besked från regionens majoritet att ambulanshelikoptern ska baseras i Ullna i Österåker.

Vi har inte bara blivit av med helikoptern, utan även förlorat en ambulans och akutbil, säger Carl Kangas, S, oppositionsråd.

Igår kom beskedet att Region Stockholms ambulanshelikopter får sin fasta bas i Ullna i Österåker. Hälsp- och sjukvårdsförvaltningen har utrett frågan och funnit att skälen överväger för en placering i Ullna.

S i Värmdö är mycket kritiska mot beskedet.

– Det är ett otroligt svek från M med Irene Svenonius och Deshira Flankör i spetsen. De lovade att ambulanshelikoptern skulle tillbaka till Värmdö. Nu ser vi att det bara var en dimrådå för att inte förlora valet 2018, säger Carl Kangas och fortsätter:

– Vi har tidigare efterfrågat ökad proaktivitet för att frågan om helikopterns lokalisering inte ska glida Värmdö ur händerna. Nu ser vi resultatet av kommunen under M:s ledning inte har jobbat tillräckligt proaktivt med frågan. Vi har inte bara blivit av med helikoptern, vi har även förlorat en ambulans och akutbil, säger Carl Kangas.

S delar inte heller bedömningen att Ullna är det enda alternativet. I februari föreslog S att fler alternativ till ny placering i Värmdö skulle tas fram, bland annat föreslogs Östra Kil, där det redan finns ett planprogram, alternativt Ekobacken.

– Jag är övertygad om att det finns både möjliga och lämpliga platser i Värmdö för ambulanshelikoptern. Men den politiska förmågan att få regionens företrädare att lyssna på Värmdö har uppenbarligen saknats hos Värmdömoderaterna, säger Carl Kangas.

Det var 2017 som region Stockholm och Värmdö kommun skrev på en avsiktsförklaring, där parterna förband sig att ”gemensamt utreda förutsättningarna” och ta fram förslag på en permanent placering med målet att återföra helikoptern till Värmdö innan 1 september 2020.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att om ett framtida behov av fler helikoptrar uppstår, att man med fördel ser att regionen utreder om det går att sammanföra ambulanshelikoptern med allmänflyg, och att en gemensam finansiering hanteras i länsplanen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x