Värmdö Publicerad 13:38, 08 oktober 2021

• "Kräver vaccination av all personal" • Följer region Stockholms beslut

S i Värmdö kräver att all personal som vårdar Värmdös äldre ska vara vaccinerad. 

– Förslaget innebär att ovaccinerad personal omplaceras och att krav på vaccinering ställs vid nyanställning. Det gäller både äldreomsorgen och LSS, säger Henrik Paulsen, S, andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till kravet är att smittspridningen återigen ökar i Stockholmsregionen. Sedan i onsdags har 235 nya fall av bekräftad covid-19 rapporterats i länet. Förra veckan, vecka 39, rapporterades sex nya fall i Värmdö och 42 i Nacka. Region Stockholm har lägst andel covid-vaccinerad vårdpersonal i landet, och inom flera kommuner är vaccinationsgraden bland anställda inom äldreomsorgen låg. Idag gick region Stockholm ut med beskedet att man beslutat att ovaccinerad personal inte ska vårda sjuka och äldre, utan omplaceras till andra arbetsuppgifter.

S krav gäller såväl kommunens egna verksamhet som i privat regi.

– Det borde därför även vara ett särskilt skall-krav vid framtida upphandlingar inom hemtjänsten. Vi vet att privata aktörer välkomnat kraven i andra kommuner. Om vårdföretag vill erbjuda äldreomsorg till Värmdös äldre ska dessa självklart ta samma ansvar, säger Henrik Paulsen och fortästter:

– Kommunen måste göra allt för att säkerställa att de som vårdar äldre inte utsätter dem för en hälsorisk. Det är vår skyldighet att värna äldres säkerhet. Om inte majoriteten agerar kommer vi att lägga ett initiativ vid det kommande sammanträdet i vård- och omsorgsnämnden, säger Henrik Paulsen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x