Värmdö Publicerad 16:30, 19 oktober 2021

• "Majoriteten har tappat greppet"

Elevtappen och underskotten i Värmdös skolor får nu S att reagera. De menar att majoriteten systematiskt prognosticerat fel utifrån behovet av platser.

Efter utbildningsnämndens senaste tertialrapport och NVP:s artiklar om att kommunens skolor tappar allt fler elever samtidigt som skolorna går med underskott kommenterar nu S situationen i skolorna.

–  Majoriteten har tappat greppet om Värmdös skolor och förskolor. Den styvmoderliga behandlingen av skolorna i egen regi måste få ett stopp, säger Julia Ekedahl, S skolkommunalråd.

Som NVP berättat så har andelen barn i kommunens förskolor och grundskolor minskat, i grundskolorna mer än vad som var förväntat. Den största enskilda förklaringen är att IES öppnat. Trots att antalet elever och platsbehov fram till 2030 beräknas öka, räknar kommunen ändå med att överkapaciteten av grundskoleplatser kommer att vara fortsatt hög.

S menar att majoriteten systematiskt prognosticerat fel utifrån behovet av platser i förskolan och skolan.

- När en ny skola eller förskola ska etableras i en kommun krävs det att man räknar på vilka konsekvenser det får för de nuvarande skolorna. Fristående aktörer ska bredda utbudet i kommunen inte slå undan benen för de kommunala skolorna och förskolorna. Alla skolor ska vara bra skolor, oavsett regi. Det är valfrihet på riktigt. Vi varnade för de här konsekvenserna, men den M-styrda majoriteten har låtit ideologi gå före konsekvenserna för Värmdö skolor. De har misslyckats i att ge skolorna rätt förutsättningar, säger hon.


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x