FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

2012 var politikerna eniga om att köpa Dag Landviks fastigheter i Gustavsbergs hamn. Köpet ansågs strategiskt viktigt för att utveckla Gustavsberg och hamnen som en plats för kultur, handel och mötesplats.

S: Försäljningen av hamnfastigheterna hotar småföretagen och kulturen

Värmdö 18:01 | 20 december 2018

Igår tog kommunfullmäktiges majoritet beslut om att sälja Tornhuset. Det är det första beslutet i en serie av fastighetsförsäljningar. Socialdemokraterna är kritiska och menar att försäljningen av hamnfastigheterna hotar småföretagare och kultur.
– Husen riskerar att bli lyxbostäder åt några rika, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Som NVP berättat planerar den nya majoriteten i Värmdö att sälja ett stort antal kommunala kulturfastigheter. I går tog kommunfullmäktige beslut att sälja Tornhuset i Gustavsbergs hamn.

Men S är kritiska till beslutet, och säger nej till den omfattande och snabba försäljningen av värdefulla kulturbyggnader.
– Den blågröna majoriteten slumpar bort en stor del av Värmdös själ och framtid med denna omfattande säljlista. Allt ska säljas av kortsiktiga skäl, på oklara ekonomiska grunder och utan konsekvensanalyser för samhällsutvecklingen. Dessutom tvingas kommunen själv hyra in sig i externa lokaler för att vi har vuxit ur kommunhuset. Vi tycker att det är ogenomtänkt och ostrategiskt, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Hotar företag
S menar även att en försäljning av hamnfastigheterna hotar såväl småföretagare som kulturen. Majoriteten har, som NVP berättat, sedan tidigare beslutat att sälja Dekorhuset och G-studion där ett 50-tal konstnärer är verksamma. Gällande detaljplan medger att bostäder kan byggas i Tornhuset, Gula byggningen och Dekorhuset.
– Fastigheterna köptes i politisk enighet för att utveckla hamnen till ett attraktivt besöksmål med kreativa näringar till 2030. Nu säljer man utan förvarning och dialog husen som istället riskerar att bli lyxbostäder åt några få rika - med konsekvensen att hela det kreativa näringslivsklustret i hamnen hotas. Ett 30-tal företag enbart i Tornhuset och Gula byggningen kan tvingas flytta, säger oppositionsrådet Mikael Lindström, S, i ett pressmeddelande.

Ingen fråga i valrörelsen
S delar inte M:s historieskrivning att kommunen hade för avsikt att sälja kulturfastigherna i Gustavsbergs hamn när man köpte dem 2012.
– Försäljningen är ett svek mot den överenskommelse som nåddes så sent som 2012 i total politisk enighet när kommunen köpte fastigheterna. Och varken M eller något av de andra partier som nu styr, drev dessa utförsäljningsplaner i valrörelsen, säger Mikael Lindström och fortsätter:
– Vi tror inte att Värmdöborna slumpmässigt och utan plan vill sälja ut alla dessa kulturhistoriskt och för näringslivet viktiga byggnader. Det borde föregås av en bred politisk dialog och öppna möten med Värmdöborna innan man pressar igenom så viktiga beslut.

Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande argumenterade i fullmäktige igår för en försäljning, bland annat då kommunen har stora behov av investeringar i välfärdsfastigheter. Fram till 2030 krävs investeringar på närmare åtta miljarder för att klara välfärden.