FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Årets tio nominerade.

Rösta fram din Värmdöfavorit

Värmdö 08:00 | 02 april 2019

Årets mest populära Värmdöbor är nominerade. Vem av dem som tar hem titeln Årets Värmdöbo avgör du.

Så röstar du fram Årets Värmdöbo

Digitalt: varmdo.se/aretsvarmdobo
Manuella röstbås finns här: Kommunhuset i Skogsbo, Gustavsbergsbadet, biblioteket i Gustavsberg, Circle K i Brunn, Ica Maxi i Mölnvik, Coop i Hemmesta, Shell i Ålstäket samt Ica på Djurö.
Sista dag att rösta: 28 april

I fjol var det elevstödjaren och innebandyprofilen Robin Brown som tog hem priset.
Vem som blir trettonde vinnaren i ordningen avgör du, genom att rösta på någon av nominerade tio kandidater.
– I en vecka har jag och dokumentärfilmaren Marcus rest runt på Värmdö och intervjuat slutkandidaterna i Årets Värmdöbo. Man blir helt varm av vilka engagerade och kärleksfulla människor det bor i vår kommun, säger Martin Andersson, projektledare på Värmdö kommun.

Röstningen sker på varmdo.se under april, vinnaren presenteras under maj och prisutdelning sker under Vi på Värmdö-festivalen i Gustavsberg på nationaldagen.1. Cecilia Dufva 

”Grundare av Frivilliga familjehem på Värmdö, som på kort tid ordnat trygga hem till 55 ensamkommande ungdomar.”

Varför har du blivit så engagerad i de ensamkommande ungdomarna?
– Jag har haft ungdomarna i mitt klassrum och vill såklart behålla dem. Sedan har engagemanget frodats i samarbetet med andra i föreningen. 
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i föreningen?
– Att vi med hjälp av civilsamhället har hittat boende till över 50 ungdomar är något alldeles extra. Vi har fått människor att vilja och våga öppna sina hem, samtidigt som ungdomarna, i en svår situation, har vågat lära känna nya familjer.

Se filmen med Cecilia Dufva här. 

 

2. Anders Fredblad

”Djurvän och kraften bakom Grönskans Viltrehabilitering på Ingarö. Räddar och rehabiliterar vilda djur helt ideellt.”

Du har drivit verksamheten ett år nu. Hur har det gått? 
– Jag har haft närmare 900 patienter sen jag startade verksamheten. Den intensivaste perioden är när alla djurungar är i omlopp, då är det många fågelungar, ekorrungar och igelkottar som behöver hjälp.  
Hur var den heta sommaren? 
– Jag tog in exempelvis 64 tornseglare under sommaren. De bygger gärna bon under plåttak. På grund av den extrema värmen hoppar ungarna ur boet och ibland med brännskador på kroppen. 57 tornseglarungar föddes upp och kunde frisläppas.

Se filmen med Anders Fredblad här.

 

3. Ebba Hagander Mir

”Grundare av nätverket Välkommen till Värmdö. Ebba och nätverket säkerställer att nya familjer på Värmdö får ett varmt välkomnande på alla plan.”

Vad får dig att fortsätta med Välkommen till Värmdö?
– Jag märker att jag gör skillnad, och jobbet är fruktansvärt roligt. Jag får träffa så många människor som har idéer och som vill bidra och hjälpa andra. 
Vad har du gjort rätt för att få allt att fungera?
– Jag har jobbat med inkluderingsstrategier i mitt företag i tio år, så jag vet vad som funkar i teorin, och det är fantastiskt roligt att implementera det i praktiken. Sen är jag en positiv kraft, en möjliggörare istället för en auktoritär ledare.

Se filmen med Ebba Hagander Mir här.

 

4. Julia C Wöhlk & Annie Håkansson

”Unga eldsjälar bakom projekten Alla Hjärtans Jul, Unga Hjärtan och nya kulturlokaler för Värmdös unga.”

Ni verkar för att Gurraberg ska leva vidare — hur går det?
– Jättebra! I dag ska vi redovisa vårt arbete för vår projektgrupp, där företrädare från kommunen, Gurraberg och G2 ingår. Vi har fått över 600 förslag efter workshops och enkäter med ungdomar som vi tar med oss till mötet!
Vilket annat projekt vill ni flagga för lite extra just nu?
– För välgörenhetsshowen och integrationsprojektet Unga Hjärtan. Det kommer vara sång, dans och teater på Gustavsbergsteatern den 24 maj!

Se filmen med Julia C Wöhlk och Annie Håkansson här.

 

5. Krister Israelsson 

”Dalmasen som startade Wermdö Delikatesser redan 1996. Brinner för Värmdös föreningsliv och sina prisbelönta, lokala produkter.”

Vad är det som gör era korvar speciella?
– Vår affärsidé är att ta fram korvar med riktigt bra råvara och en speciell kryddblandning. Vi flyttade hit 1976 för att vi älskar skärgården och naturen och korvarna fångar Värmdö, genom en smakupplevelse som är inspirerad av skärgården. Vi har också produktionen i Stockholmsområdet.
Visar sig er popularitet i försäljningen?
– Vi öppnade verksamheten 1996 och nu omsätter vi 100–120 ton per år. Vi har avtal med många butiker i Nacka, Värmdö och Stockholm. 

Se filmen med Krister Israelsson här.

 

6. Evelina Olsén 

”Artist och sångerska som ständigt sätter Värmdö på kartan. Älskar att främja Värmdös kulturliv och står alltid rakryggad på minoriteternas sida.”

Varifrån kommer ditt engagemang?
– Det har alltid varit viktigt för mig att alla ska våga vara sig själva och inte gömma sig av rädsla för att inte passa in. Att jag är särskilt engagerad i HBTQ-frågor beror ju så klart också på min egen bakgrund. Jag är gift med en kvinna och vi har barn ihop. 
Hur känns det att bli nominerad som Årets Värmdöbo?
– Superkul! När jag gör konserter eller workshops på hemmaplan är det alltid extra roligt och att bli nominerad är mycket hedrande.

En filmen med Evelina Olsén här.

 

7. Egil Ausinsch

”Unik taxiförare som i 40 år marknadsfört vår vackra skärgårdskommun och alltid gör det lilla extra för sina kunder. En vanlig taxiförare, en ovanlig människa.”

Vad är det bästa med att arbeta som taxichaufför?
– Det är spännande få träffa så mycket människor! Det handlar om att kunna ta olika typer av personligheter. Jag brukar försöka vara mig själv och prata med de som man märker vill prata. 
Vilken är den mest spännande personen du har haft som kund?
– Nelson Mandela. Han hade en väska med sig som han ville ha med sig in i bilen, men enligt våra regler ska den transporteras i bagaget — så jag sa till honom att han inte kunde ta in den. Man ska behandla alla människor lika.

Se filmen med Egil Ausinsch här.

 

8. Zara Elmerup

”Omtyckt gymnastikledare i Djurö-Vindö idrottsförening. Zara ger alla barn förutsättningar att lyckas på sin egen nivå.”

Varför gymnastiktränare?
– Jag hade tränat truppgymnastik i tio år och sen gick mamma in som tränare. När jag hade åldern inne började jag också, men kände att det var långt att åka från Djurö till Gustavsberg så jag började träna tre- till sexåringar på Djurö istället. Det passade bra, eftersom jag var ganska mycket skadad så kunde jag själv inte utöva sporten.
Vad är det bästa med att jobba med barn och ungdomar?
– Det är helt klart att jag får vara med i deras utveckling. Barn är väldigt sköna och inte så dömande. De lever liksom i nuet. Det är enkelt med dem!

Se filmen med Zara Elmerup här.

 

9. Marwan Ayad

”Uppskattad och engagerad fritidsledare i Ung i Värmdö, Polarna och samtidigt förebild och ledare i Gustavsberg IF fotboll.”

Varför har du sånt engagemang för ungdomar?
– Jag brinner för ungdomar. Jag vill att alla ska ta rätt väg i livet, det är så lätt att man hamnar fel i dagens samhälle. Jag hamnade på fel väg en period och jag vill inte att de ska gå samma väg. Jag kan göra allt för att få se dem lyckas, och göra sina familjer stolta.
Varför tror du att det du gör är så uppskattat? 
– För att jag kan få ungdomarna att känna sig trygga. Och för att jag alltid, i allt arbete jag gör, strävar efter att sprida positivitet och vara en bra förebild. 

Se filmen med Marwan Ayad här.

 

10. Annika Sjögren Hansson 

”Driver sedan 30 år Värmdö scenskola och ger årligen Värmdös ungdomar möjlighet att växa genom kultur.”

Vad fick dig att starta scenskolan?
– Då var min tanke att skapa en skola jag själv skulle vilja gå i, där det inte skulle finnas något rätt eller fel, där allt skulle vara möjligt.
Varför är den sceniska konsten så viktig för barn och ungdomar?
– Alla de sceniska uttrycken ger möjlighet för ett fritt skapande, där man får testa gränser, där det inte finns några rätt eller fel i känslor, där man får prova sig fram. Alla de sceniska uttrycken ger möjlighet för alla människor att uttrycka sig. Världen är en scen — och livet ett konststycke.

Se filmen med Annika Sjögren Hansson här.