FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Sara

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 juli 2019

Ofta kommer hela familjer för att ta simborgarmärket tillsammans vid Kalvsvik. Här är Ann Wallbom Fagraeus (i keps) tillsammans med familjen Norberg, tre generationer i åldrarna åtta till 73 år.

Rekordmånga tog
simborgarmärket

Värmdö 15:46 | 11 augusti 2018

Hennes pappa var med och instiftade simborgarmärket, och Ann Wallbom Fagraeus håller traditionen vid liv. I år har 134 personer tack vare henne simmat de livsviktiga 200 meterna vid Kalvsvik — vilket saknar motstycke i landet.

Ann Wallbom Fagraeus har, vid sidan om sitt yrke som läkare, alltid varit engagerad i simkunnighet och vattensäkerhet. Vid Kalvsvik, där familjen har sommarhus, har hon tidigare drivit simskola och under sju år var hon ordförande i Svenska livräddningssällskapet. 

Engagemanget går i släkten. Hennes pappa — Sven Wallbom — var med och instiftade simborgarmärket på 1930-talet. Ända sedan dess har märkestagningen på Kalvsvik varit ett återkommande inslag på sommaren. 

Under Ann Wallbom Fagraeus ledning simmar sommargäster och permanentboende de 200 meterna, och många förnyar sitt märke varje år. 

– Det var tanken från början med märket. En del tror att om man tog det i skolan så är det bra sen, men simkunnighet är en färskvara. Många säger också att det var jobbigare än de trodde att simma. Jag vill slå ett slag för att ta märket varje år i öppet vatten, för det är där som de flesta drunkningsolyckor sker, säger Ann Wallbom Fagraeus och tillägger: 

– Men det är viktigt att man simmar utmed stranden, och inte mot farlederna längre ut. 

Denna varma sommar har trycket varit extra hårt. I början av förra veckan hade hela 134 personer mellan sju och 83 år tagit märket vid Kalvsvik, vilket är rekord. 

– Det är det enskilt största märkestagningsfenomenet i Sverige. Det är verkligen ett fint arbete som Ann gör. Vi försöker uppmuntra andra, som sommarstugeföreningar och båtklubbar, att göra arrangera märkestagning varje år, säger Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet.