FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

En stillbild från övervakningsfilmen visar den obehörige mannen i stallet.

Polisen: Det mesta pekar
på att det var övergrepp

Värmdö 13:56 | 18 mars 2019

Det mesta pekar på att den obehöriga mannen på Värmdö ridklubb förgrep sig på hästen, enligt polisens förundersökningsledare. Fallet är ovanligt – de senaste åtta åren har bara tre personer i regionen dömts för liknande brott.

Igår berättade NVP.se om att en obehörig man tog sig in i Värmdö ridklubbs stall, där han fångades på film när han förgrep sig på ett dräktigt sto.

Polisen upprättade i lördags en anmälan om brott mot djurskyddslagen, och imorse lämnades ärendet över till djurskyddspolisen region Stockholm/Gotland.

Förundersökningsledare där är Lena Jacobsson. Hon berättar för NVP att de prover som togs på minst en häst i lördags, som kan innehålla mannens dna, ännu inte har skickats på analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Väntetiden där kan vara lång, så jag kan inte svara på när vi får svar, säger hon och fortsätter:

– Det rör sig om biologiska prover, men det är ett sekret som vi inte vet om det kommer från en människa eller en häst.

 

Du har ju sett övervakningsfilmen. Är det solklart att det rör sig om ett övergrepp, enligt dig?

– Det vill jag inte gå in på i detalj. Men det mesta pekar på det.

 

Har ni fått in några tips på vem förövaren kan vara?

– Nej, inga tips över huvud taget. Vi har ju möjlighet att gå ut via till exempel Efterlyst och be om tips. Men vad jag har förstått så har detta cirkulerat på nätet redan. Vis av erfarenhet vet jag att sånt här sprids fort i hästkretsar. Så vi får hålla tummarna.

 

Hur vanligt är det med övergrepp på djur?

– Vår grupp, som jobbar i Stockholms län och på Gotland, har på åtta år hanterat tre fall, där vi också gått i mål och personer blivit dömda. I två fall handlade det om övergrepp mot hästar och i ett fall en hund. Det är inte vanligt, med andra ord, säger Lena Jacobsson.

 

Vad är det för påföljd på sådana här brott?

– Det är bötesbrott, så det är jättelågt. Fängelse finns i straffskalan, men det landar oftast på dagsböter. Detta kvarstår också i den nya djurskyddslagen, som börjar gälla den 1 april.

 

Finns det ett mörkertal när det gäller övergrepp mot djur?

– Ja, säkert, som vid de flesta brott. Men om man ägnar sig åt något sånt här gör man nog allt man kan för att begå brotten när ingen människa är i närheten.