Polisen: ”Det är nästan
identiska gärningsmän”

Värmdö Uppdaterad 17:07 02 maj 2019

I början av april utsattes Elgiganten i Mölnvik för en fräck rififikupp. Nu misstänker polisen att samma liga ligger bakom ytterligare två, liknande inbrott.
– Övervakningsfilmer visar nästan identiska gärningsmän, säger Rickard Friedman, utredare vid Nackapolisen.

Det var sent på kvällen den 8 april som minst tre gärningspersoner tog sig in i elektronikbutiken Elgiganten i Mölnvik genom att fira ner sig genom ett hål i taket.
Först fem timmar efter att de tagit sin in i butiken, vid klockan 06.30 på morgonen lämnade gärningsmännen butiken elektronik för ett miljonbelopp, packade i Ikea-kassar.
Ett vittne ska ha sett hur minst två av de misstänkta inbrottstjuvarna kliva in i en vit bil som stod och väntade på 222:an.

Nu misstänker polisen att samma gärningspersoner kan vara inblandade i två liknande inbrott — mot en elektronikbutik i Länna och en tv-affär i Norrköping.
Vad gör att ni misstänker att det kan röra sig om samma gärningspersoner?
– I Värmdö och Länna har man använt sig av samma tillvägagångssätt — man har firat ner sig genom taket. Dessutom visar övervakningsfilmen nästan identiska gärningspersoner i Värmdö och i Norrköping. En vit bil har dessutom förekommit i två av fallen, säger Rickard Friedman, utredare vid Nackapolisen.

Vid samtliga inbrott, som alla rubriceras som grov stöld, har varor för ”ett större belopp” stulits. Rickard Friedman vill inte specificera det totala värdet närmare. Enligt uppgifter som NVP tidigare tagit del av rör det sig om miljonbelopp.
Finns det några misstänkta?
– Vi har fått tips om några namn som vi just nu bearbetar, men om det leder någonstans vet man inte. Vi behöver ju även teknisk bevisning. När det gäller teknisk bevisning väntar vi på att NFC (Nationellt forensiskt centrum) ska bearbeta det. Vi går inte in på vilken typ av teknisk bevisning det handlar om, säger Rickard Friedman och uppmanar den som kan tänkas ha tips att höra av sig till polisen på 114 14 eller vända sig till TV3:s Efterlyst som tar upp fallen i kvällens program.