FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Majken, Maja

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
19 maj 2019

Parkourparken, som ligger bakom Gustavsbergs centrum, invigs på lördag.

Ny parkourpark ska
liva upp centrum

Värmdö 08:02 | 28 november 2018

Parkour har fått ett starkt fäste i Värmdö. För att möta efterfrågan har kommunen byggt en ny park för sporten i Gustavsbergs centrum. På lördag invigs den.

Sedan några år tillbaka är parkour en stor sport i Värmdö. De två föreningarna GK Värmdö och No2DrugsFit4Life Värmdö (tidigare Parkour Friends) har många utövare, och intresset bara växer, konstaterar Värmdös kultur- och fritidschef Fredrik Nornvall.

– Under hösten har Ösbyhallen hållits öppen en kväll i veckan för gratis parkour, och i lördags kom den 125 barn dit. Så det är otroligt populärt, säger han.

För att alla parkourintresserade ska kunna utöva sporten när som helst, har kommunen nu alltså låtit bygga en park i Gustavsberg. Den ligger i anslutning till skateparken, bakom Gustavsbergsteatern, och innehåller bland annat betonghinder, metallställningar och konstgräsytor.

– Hela området är tänkt som en aktivitetsyta för annorlunda och nya sporter. Tidigare har det varit ganska trångt och mörkt på platsen, men nu får det mer liv, säger Fredrik Nornvall.

På invigningen, som äger rum klockan 12 på lördag den 1 december, väntar uppträdanden från medlemmar i de båda Värmdöföreningarna. Det är också barn och ungdomar därifrån som, tillsammans med Gymnastikförbundet, kommunen och en arkitekt, har arbetat fram hur parken ska se ut.

Parken har kostat 1,7 miljoner att bygga. Stockholms idrottsförbund bidrar med en miljon av det, och kommunen står för resten, 700 000 kronor.

Egentligen skulle parken ha öppnat redan våren 2017, men projektet stötte då på hinder.

– Det blev ett omtag, eftersom vi såg att parken skulle bli för stor till ytan och för dyr. Sedan tog upphandlingen tid. Men nu är vi glada att allt är på plats, säger Fredrik Nornvall.