P-böter skrämmer bort bagerikunder

500 kronor för att köpa en fralla. Många av konditoriets kunder får p-böter och är besvikna.
FOTO: Charlotta Westling
Värmdö Uppdaterad 11:35 13 augusti 2019

• "Våra gäster blir arga, besvikna och upprörda". • Kommunen har dragit in 300 000 kronor.

500 kronor för att köpa en fralla. Nitiska parkeringsvakter har under våren gjort livet surt för Systrarna Delselius kunder på Grisslingerakan. Företaget får också själva böter på sina egna p-platser.

”Jag stod utanför er i fem minuter — klockan 11.42 till 11.47 — för att handla hos er, utan p-skiva. Vet att p-vakten såg att jag gick in till er för att handla, ändå valde han att lappa min bil.”

Så skriver en kund till Systrarna Delselius efter att han, och flera andra kunder, den 4 maj fått böter på 500 kronor för felparkering.

Dagligen får konditoriet klagomål från gäster som bötfällts. De 22 p-platserna framför och vid sidan av konditoriet, som ägs av kommunen, medger två timmars parkering med p-skiva.
–  Även om det allra oftast är de själva som missat att ställa p-skivan så drabbas vi. Våra gäster blir arga, besvikna och upprörda över att de får böter på ”vår” kundparkering, när de bara skulle ta en fika. Många av våra gäster är internationella besökare eller turister som aldrig sett en p-skiva förut, säger Anders Larsson, vd för Systrarna Delselius.

Bötfäller företagets bilar
Några av parkeringsplatserna tillhör fastighetsägaren, Grisslinge Hills, och även där har bilar blivit bötfällda.

– De bötfäller våra bilar som står på vår egen mark, trots att de inte har ett sådant uppdrag. Det motiveras med att det står en skylt ”Europark AB” vid infarten, säger Anders Larsson.

I maj kontaktade han kommunen för att se om det gick att göra något åt problemet, som, enligt honom har lett till att bageriet tappat kunder.
– Det finns ju olika system. Vi föreslog att man ska kontrollera via bilarnas ventiler istället för att kontrollera via p-skivor. Vi föreslog också att man skulle kontrollera mer sällan. Om syftet är att dra in så mycket pengar som möjligt till kommunen, så fungerar ju dagens system bra.

Mejlet till kommunen fick näringslivsavdelningen att reagera och kontakta kommunens trafikansvariga. Det tycks ha haft en viss verkan.
– Förut kontrollerade de tio gånger om dagen, nu har kommunen satt ett tak på max två kontroller per dag. Det har lugnat ner sig lite grann, men vi har fortfarande missnöjda gäster. Vi delar ut p-skivor och har lappar på dörren, det är det vi kan göra, säger Anders Larsson, som är glad att kommunen lyssnat på företaget.

 

Värmdö har dragit in 300 000 kronor

570 böter motsvarande 300 000 kronor har delats ut på platsen i år. Grundproblemet att folk inte gör som de ska, enligt kommunens trafikingenjör.

Hittills i år har Värmdö dragit in 300 000 kronor på att, via Apcoa, bötfälla bilar på infartsparkeringen vid Grisslingerakan och p-platserna vid Systrarna Delselius. Den som inte har en p-skiva riskerar att få böter efter fem minuter, säger Lars-Erik Brännvall, trafikingenjör i kommunen.
– Totalt har 570 böter utfärdats första halvåret i år på hela Grisslingeparkeringen, det blir i snitt 3,2 per dag, säger Lars-Erik Brännvall.

Vad har kommunen gjort för att hjälpa företaget?
– Jag tycker vi vänder på frågan. Grundproblemet är att folk inte gör som de ska. Skulle alla ha p-skiva skulle det inte vara något problem. Vi kan inte ha billigare parkeringar än gratis. Och p-skivor finns i hela Europa, det är en internationell skyltsymbol.

Han känner till att näringslivsavdelningen agerat, och har själv träffat parkeringsbolaget Apcoa för några veckor sedan för att diskutera situationen.
– Jag har sagt åt dem att de inte behöver vara där jämt, säger han.

De 22 p-platserna som idag är markerade som ”kundparkering” är felskyltade eftersom de inte är avsedda för kunder utan en allmän parkering, enligt Lars-Erik Brännvall.
– Alla parkeringsplatser är kommunens och allmänna. Så står det ”kund” på skylten så gäller den inte, det är inte en laglig skyltning. Det går inte att bötfälla någon för orsaken att man inte är kund. Den måste tas ner.

På Grisslinge Hills p-platser säger Lars-Erik Brännvall att det inte ska bötfällas. Däremot hyr fastighetsbolaget några p-platser av kommunen ner mot vattnet, och där krävs p-tillstånd.