Över 100 personer var med och letade efter 12-åringen

Hundförarna Marie och Jörgen Jonasson med tiken Maxa.
Hundförarna Marie och Jörgen Jonasson med tiken Maxa. FOTO: Ingemar Lundin
Värmdö Publicerad 16:50, 05 augusti 2019

• "En skötsam kille" • "Vi kommer att hålla på så länge som folk sluter upp i sökandet"

Sökandet pågår alltjämt för fullt efter 12-årige Mahmoud, som är försvunnen sedan i lördags.
– Vi kommer att hålla på så länge som folk sluter upp i sökandet, säger Klemens Andersson, operativ chef för Missing People.

12-årige Mahmoud gick hemifrån i lördags kväll. Sedan dess är han spårlöst försvunnen. På måndagseftermiddagen anordnade sökorganisationen Missing People en skallgångskedja som sökte av omgivningarna kring Ösbyskolan, dit pojken ska ha begivit sig för att spela fotboll med kompisar.

När NVP besöker Ösbyskolan pågår sökinsatsen för fullt. Frivilliga delas upp i grupper som söker av sektor efter sektor. Totalt ska över 100 frivilliga ha engagerat sig i sökandet, enligt Missing Peoples representanter på plats.

– Vi har segmenterat området omkring skolan baserat på hur terrängen ser ut för att få lite avgränsningar, så att det ska bli lättare för sökpatrullerna att orientera sig. Sen har vi dessutom två drönare som söker och en sökhund. Så vi försöker söka på så bred front som möjligt, säger Klemens Andersson, operativ chef Missing People.

Men ännu – klockan 16:40 i dag, måndag – saknades spår efter den försvunne pojken.

– Det som är lite anmärkningsvärt är att han beskrivs som en skötsam kille som aldrig varit försvunnen tidigare. Han håller de tider som han har. Det väcker oro hos anhöriga och hos oss. Nu har det gått snart två dygn, framför allt två nätter, vilket gör att det börjar bli allt mer betydelsefullt att få veta vart han har tagit vägen. För även om det inte är minusgrader om nätterna är det ganska kallt. Så det är ingen bekväm sömn, säger Klemens Andersson.

Hur orolig bör man vara när så lång tid gått?
– Statistiskt sett, sett över riket, hittas 80 procent av de som anmälts försvunna på ett eller annat sätt vid liv.

När NVP ringer vid 16:40 säger Klemens Andersson att arbetet fortfarande pågår för fullt.

– Vi kommer att hålla på så länge som folk sluter upp i sökandet. Och det har kommit människor och anmält sig hela dagen, säger han.