Porslinets dag och öppna ateljéer i Gustavsberg

Värmdö Uppdaterad 17:28 23 augusti 2019

• Porslinets dag och öppna ateljéer på söndag.

På söndag hålls Porslinets dag, som firas traditionsenligt sedan drygt 20 år sista söndagen i augusti i Gustavsbergs hamn. Porslinets dag är ett evenemang och en tradition, för alla som älskar porslin, keramik, konst och design.

Det blir porslins- och keramikmarknad. Caféer och restauranger och butiker har öppet under dagen.

Konsthallen bjuder på ett fullspäckat program med bland annat visning och samtal med Päivi Ernkvist som berättar om porslinets magista vägar från Kina och visar sin utställning Magiska lådan.

I Kakelugnsrummet vid Porslinsmuseets ingång, invid Bistron, visas fotoutställningen "Återblick" - gamla bilder från Gustavsberg, och en mindre utställning med äldre och nyare porslins- och plastföremål som tillverkats i Gustavsberg.

Förutom porslin kan man äta närproducerad mat eller lyssna på Gustavsbergs blåsorkester som underhåller.

Under porslinets dag på söndag 25 augusti hålls också öppna ateljéer hos konstnärerna i ateljéföreningen G-studion i Dekorhuset, G-studion/Konstnärshuset och i Chamottehuset.

Evenemanget brukar locka hundratals besökare och ger möjlighet för allmänheten att titta in i de olika ateljéerna, prata med de aktiva konstnärerna om konst, konsthantverk och formgivning.

I samband med Öppna Ateljéer anordnas ett café i de gamla fabrikslokalerna.