Värmdö Publicerad 16:00, 16 september 2020

• Sju bil- och mopedbränder på två veckor • "Såg flammorna"

Antalet bil- och mopedbränder har ökat i år i Värmdö. Natten mot idag onsdagen brann Mariah Lindh Åbergs två bilar i Charlottendal.
Vi hade precis fått tillbaka de från verkstad och nu är vi utan igen, säger hon.

VÄRMDÖ. Sedan slutet av augusti har det varit stökigt i Gustavsberg med inbrott, moped- och bilbränder. Totalt har sju bil- och. mopedbränder inträffat mellan den 29 augusti och 15 september. Natten mot söndagen brann två av kommunens tjänstebilar och en moped.
–  Vi har haft problem med bil- och mopedbränder de senaste två helgerna. Det har varit vid sju tillfällen under två veckor, alla koncentrerade runt ett begränsat område, centrala Gustavsberg, och då kan man nog säga att det blivit en trend, säger Magnus Mohlin, kommunpolis.

Natten mot idag, onsdagen den 16 september, var det dags igen. Då brann två bilar i Charlottendal. Mariah Lindh Åberg hörde vid halv ett-tiden smällar utanför bostaden.
– När jag tittade ut såg jag flammorna och sprang och väckte sambon och. Ringde 112. De var här på tre minuter, men elden spred sig så otroligt fort. Vi hade precis fått tillbaka våra två bilar som varit på service från verkstad, och var felfria, för två dagar sen och nu är vi utan bilar igen, säger Mariah Lind Åberg.

Polisen vet inte vad orsaken kan vara till bränderna eller om de är anlagda. Tekniska undersökningar pågår.
– Vi tror att någon tycker det är spännande att tutta på bilar, men varför det sker just nu vet vi inte, säger Magnus Mohlin.

Han konstaterar att det brukar vara stökigt vid skolstarten, men att bränderna i detta fall skett nattetid mellan två och halv fem, utom den senaste i Charlottendal.
– Det är väldigt oklart varför de gör det här. Det är ju lite random, var som helst. Jättesvårt att säga. Det är ju ett bus-streck som är värre än skadegörelse som klotter.

Sammanlagt har 16 bil- eller mopedbränder, som klassas som skadegörelse genom brand, hittills inträffat i Värmdö kommun i år. Det kan jämföras med sex bränder under hela fjolåret. 2018 var antalet högre, då skedde 15 bil- eller mopedbränder.

De sju bränderna mellan 29 augusti och 15 september har skett i Gustavsberg, i Ösbydalen, i Charlottendal, på Trallbanevägen, vid Skolan Lär, vid Kvarnsjön och vid Skogsbo. När det gäller kommunens bilar pågår en brandutredning.

Totalt har det i år begåtts tolv inbrott i kommunens skolor, varav fem mellan den 26 augusti och 16 september. Det kan jämföras med åtta inbrott i skolorna 2019, och fyra 2018.

Polisen, Värmdö Polarna, kommunens samverkansråd samt väktare är informerade och har ökat tillsynen i området.